Kövess minket

Stílus

Még a világ legbátrabb férfijai is félnek a PMS-től

Az amerikai katonaságnál végzett kutatásban többen a premenstruációs szindrómát hozták fel a nők hadseregbe való integrációja ellen.

Megosztva

A Pentagon nyilvánossá tette annak a kutatásnak az adatait, melyben azt mérték fel, hogyan viszonyul a Speciális Hadműveletek Parancsnoksága a nők bevonásához a hadseregbe. Míg az Amerikai Egyesül Államok a teljes gender-integrációt szeretné megvalósítani, ez többeknek nem tetszik a hadseregben: a felmérés eredményei szerint a katonák 85%-a ellene van a nők integrációjának. Az aggályok között – meglepő módon – több magas rangú tiszt hangot adott a PMS-sel kapcsolatos félelmeinek.

“Szerintem a PMS szörnyű, valószínűleg a legrosszabb. Alig bírom elviselni a feleségemet olyankor egy hétig, örülök, ha dolgozni jöhetek!” – nyilatkozta az egyik.


“A feleségem nagyon független nő. De amikor eljön a hónapnak az az időszaka, ő is gyengévé válik.” – mondta egy másik.

A premenstruációs szindróma valójában egy közel 150 különböző, a menstruáció előtt megjelenő panaszt összefoglaló tünetegyüttes elnevezése, amely nagyon változóan érintheti a nőket. Ez többek között hormonális okokra vezethető vissza, ám a táplálkozás is szerepet játszik benne. Az evolúciós pszichológia azzal magyarázza a PMS tüneteket, hogy egy nő csak akkor éri el a ciklusa premenstruációs fázisát, ha a korábbi ovulációs szakaszban nem esett teherbe, így a természetes szelekció azoknak a nőknek kedvez, akik elégedetlenek a terméketlen férfiakkal, ezáltal szabaddá téve magukat egy új partner keresésére. Tehát hisztis nő = szakítás a teherbeejtésben sikertelen partnerrel. Egy másik magyarázat szerint a tüneteket az okozza, hogy ilyenkor több energia és glükóz kerül a szaporítószervekbe, elvonva máshonnan az energiákat, a glükóz alacsony szintje pedig összefüggésbe hozható az önszabályozás gyengülésével, így például az érzelemkitörésekkel is. Sokan arról számolnak be, hogy jobban vágynak az édességekre a menstruáció előtti napokban, ami azzal magyarázható, hogy a csokoládé és édességek azonnali glükózt biztosítanak a szervezetnek. Kutatások azt is kimutatták, hogy az önszabályozás gyengülése következtében a nők a PMS alatt többet vásárolnak meggondolatlanul, mint máskor, illetve több alkoholt is fogyasztanak. A női börtönökben azok szegik meg a legsűrűbben a szabályzatot, akik épp a ciklusuk menstruáció előtti szakaszában vannak.

Főleg az utóbbi lehet érdekes a katonaság szempontjából, ahol a fegyelem megtartása létfontosságú, ám a legtöbb nő ugyanúgy helyt áll a munkahelyén PMS ide vagy oda. Ezen kívül a teszt kitöltőiben felmerültek még problémák a megszokott szociális közeg megváltozásával és terhességgel kapcsolatban, sőt, azzal is, hogyan magyarázza meg egy katona otthon a feleségének, miért egy másik nővel osztozik a hotelszobán a küldetés alatt.

Véleményünk szerint azonban nagyobb problémát jelent, hogy ezek a magasrangú férfiak elfelejtették lecserélni a házi papucsot munkába menet.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.