Kövess minket

Rock

Még egy tagot veszített el a Jefferson Airplane

Nemcsak Paul Kantner, hanem Signe Anderson, a Jefferson Airplane első lemezén éneklő énekesnő is elhunyt múlt hét csütörtökön.

Megosztva

A 74 éves Anderson, aki régóta krónikus légzőszervi problémákkal küszködött, csütörtökön halt meg az Oregon állambeli Beavertonban lévő otthonában – közölte lánya, Onateska Ladybug Sherwood.

Anderson harmincas éveiben daganatos betegségen esett át. Éppen azon a napon hunyt el, mint az Airplane egy másik tagja, Paul Kantner, akit szintén 74 évesen egy súlyos szívroham és annak szövődményei vittek el. Kantner alapító tagja, gitárosa, énekese és dalszerzője volt a hatvanas évek végére kibontakozó hippimozgalom egyik legendás együttesévé vált Jefferson Airplane-nek.

Signe Anderson – eredeti nevén Signe Toly – Seattle-ben született, és szülei válását követően Portlandben nőtt fel. Középiskolás éveitől lépett fel folk- és dzsesszegyüttesekkel. Húszéves kora után San Franciscóba költözött, ott – Kantnerhez hasonlóan – rá is felfigyelt rá az énekes Marty Balin, és elhívta a Jefferson Airplane együttesbe. Az 1966-ban megjelent The Jefferson Airplane Take Off című lemezen már Anderson is énekelt.

[vembed youtube=”Q0IM677fmqw” ]

Az énekesnő ezután elhagyta az együttest, mert megszületett első gyermeke. A helyét Grace Slick foglalta el az együttesben. A pszichedelikus rock mérföldkövévé vált Surrealistic Pillow című albumon, amellyel szupersztárrá váltak, már Slick hangja szólalt meg.

Anderson a bandától való elválását felidézve arról beszélt 2011-ben egy interjújában, hogy gyermeke születése után kénytelen volt prioritásokat felállítani az életében, és nem bánta meg a döntését. Elmesélte: 1966 nyarán turnéznia kellett a bandával, és egy alkalommal, amikor 36 órát várakoztak a San Franciscó-i repülőtéren, hogy felszállhassanak Chicago felé, végül már teljesen kifogyott a pelenkákból. 

Anderson a banda életében csupán kis szerepet játszott, de az együttes tagjai és a rajongók is mindig tisztelettel fordultak felé. Alkalmanként néha fel is lépett velük a következő évtizedekben. A basszusgitáros Jack Casady Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „igazán édes volt, fergeteges alt hanggal”.

Az énekesnő kétszer kötött házasságot, először Jerry Anderson, majd Michael Alois Ettlin volt a férje. Két gyermeke, három unokája született, öt éve özvegyült meg.

Forrás: MTI

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés