Kövess minket

Aztaa

Meghalt a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja, Sudan

Hétfőn altatták el egy kenyai rezervátumban.

Megosztva

Forrás:

Elhunyt Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. A 45 éves állat már legalább egy hónapja súlyos állapotban volt, a gondozói már március elején vészjóslóan nyilatkoztak az elkerülhetetlen végzetről. 

Öregségéből fakadó betegségekkel küszködött, és a hétvégén hirtelen annyit romlott az állapota, hogy az orvosok úgy döntöttek, inkább elaltatják. Halála előtt spermiumot vettek le az állattól, ezzel próbálják majd megtermékenyíteni a még életben lévő nőstény egyedeket, így pedig megmenekülhet a kihalás szélére sodródott északi szélesszájú orrszarvúak alfaja. 

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól. 

(MTI, Euronews)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés