Kövess minket

Hiphop

Meghalt DMX

Megosztva

Meghalt DMX, egy héttel azután, hogy intenzív osztályra került egy drogtúladagolás után.

A halálhírét a családja erősítette meg egy közleményben.

“Végtelen szomorúsággal kell bejelentenünk, hogy a szerettünk, DMX, igazi nevén Earl Simmons, 50 évesen távozott közülünk. Már több napja gépek tartották életben a New York-i White Plains kórházban. Earl egy igazi harcos volt, és most is a végsőkig küzdött. Végtelenül szerette a családját, és sosem feledjük a vele töltött időt. Earl zenéje rengeteg rajongót inspirált, szerte a világon, ikonikus öröksége örökké velünk marad.  Értékeljük a sok támogatást és szeretetet, amit ebben a nehéz helyzetben kapunk. Arra kérünk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a gyászunkat, egy testvért, egy apát, egy nagybácsit veszítettünk ma el, akit a világ csak úgy ismert, hogy DMX. A temetéssel kapcsolatban később szolgálunk információkkal, mikor minden részlet véglegesedik” – szól a közlemény.

A rappert előző héten szállították kórházba, miután drogtúladagolás miatt szívrohamot kapott, a mentősök fél óráig küzdöttek az életéért. DMX túlélte ugyan a túladagolást, de abban a kritikus fél órában nem jutott oxigénhez az agya, ami emiatt durván károsodott, egy héten át kómában feküdt. Szerdán több fontos, agyi funkcióit vizsgáló tesztet futtattak le rajta az orvosok, hogy megnézzék, javult-e bármit a helyzet, a csütörtöki kiértékelésen kiderült, hogy sajnos nem. Csütörtöktől kezdődően már a szervei is kezdtek leállni, miközben gépek tartották életben.

DMX beatboxolással kezdte a zenei karrierjét egy helyi, New York-i rapper, Ready Ron mellett a ’80-as években. Ezután börtönbe került, de szabadulása után dalszövegeket kezdett írni, és jobban ráfeküdt a rappelésre. Tehetségét egyes magazinok is kiemelték, míg ’92-ben le nem csapott rá a Columbia Records, akik a Ruffhouse nevű alkiadójukhoz szerződtették le, itt jelent meg a debütáló dala, a „Born Loser„. Nem sokkal később már olyan előadókkal került közös dalokra, mint JAY-Z, LL Cool J, Mase, vagy épp Ja Rule. 1998-ban jelent meg debütáló nagylemeze, az It’s Dark and Hell Is Hot, immáron a Def Jam alá tartozó új Ruff Ryders kiadónál. A Ruff Ryders először DMX és a The LOX menedzsmentjeként alakult meg, de DMX sikerei miatt kiadóvá alakultak. A lemez első helyig jutott az amerikai lemezeladási listán, és 5 millió példányban fogyott.

DMX agresszív zenei stílusával, valamint a veszélyes utcákról, a túlélésről és „kóbor kutyák”-ra hajazó életmódjáról szóló rapjeivel sok nehéz helyzetben lévő New York-i tudott azonosulni, melyet a mély orgánuma tett még inkább autentikussá. A rapper nyers stílusa egy másfajta New York-ot képviselt, mondjuk JAY-Z-hez képest, aki a nehéz helyzetből érkező, de rafinált srác képét mutatta be a hallgatóknak. DMX kemény hangzása annyira undergroundnak számított abban az időszakban, hogy Diddy azért nem szerződtette le a Bad Boy Records-hoz, mert úgy gondolta, DMX harsány stílusa nem elég eladható. DMX zenéje persze nem csak simán agresszív volt, volt mögötte bőven rengeteg fájdalom is, mely a szomorú gyerekkorából eredeztethető, ezeket az érzéséket későbbi anyagain még jobban kifejtette.

7 hónappal a debütálása után jött a második nagylemez, a Flesh of My Flesh, Blood of My Blood, mely szintén első helyre került az amerikai lemezeladási listán. 1998 tehát DMX éve volt, a hardcore hiphop hangzás végérvényesen utat vágott magának a hiphopon belül, JAY-Z ki is akadt a Grammy-díjátadóra, mikor nem jelölték DMX-et ’99-ben a Legjobb Rap Album díjára.

DMX összesen 8 nagylemezt jelentetett meg, igaz ebből az utolsóra nem adta áldását. Karrierjét sajnos végig jogi problémák kísérték, és kemény droghasználatáról is sokat lehetett hallani, utóbbiról elég nyíltan beszélt, állítása szerint 14 évesen függött rá a crack kokainra, miután a mentora egy füves cigibe rejtette azt. DMX bipoláris zavarban is szenvedett. Keresztény embernek vallotta magát, aki minden nap olvassa a Bibliát. Halála előtt új albumon dolgozott, melyen Pop Smoke, Snoop Dogg, Lil Wayne is szerepeltek volna.

DMX 50 éves volt, nyugodjék békében!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés