Kövess minket

Kult

Megjelent magyarul Tolkien első története

Először jelent meg magyar fordításban a Gyűrűk Ura szerzőjének legkorábbi elbeszélése, a Kullervo története.

Megosztva


J.R.R. Tolkien első története a finnek nemzeti eposza, a Kalevala egyik hősének tragikus sorsát meséli el. A “boldogtalan Kullervo” – ahogy az író nevezi – bosszút esküszik a varázsló ellen, aki megölte az apját és elrabolta az anyját. Hiába vannak azonban természetfeletti képességei, amikor eladják rabszolgának, rájön, hogy nem tud menekülni a sors elő. Tudtán kívül vérfertőző viszonyba keveredik ikernővérével, és amikor rájön, megöli magát.

Tolkien 1914-15 között írta ezt a művet, az első alkalommal fordulva a költészettől a próza felé. A Kalevala és az északi mitológiai később is meghatározó vol műveiben, így a Gyűrűk Ura és a Szilmarilok legendavilágában. A Szilmarilok egyik legtragikusabb fejezete, Húrin fia Túrin Turambar története sok párhuzamot hordoz Kullervo sorsával.

A Kullervo-történet sokáig befejezetlen kéziratként pihent az oxfordi Bodleian Könyvtárban, angolul először 2015-ben jelentették meg. Kiadója, a HarperCollins Kullervót Tolkien legsötétebb és legtragikusabb hőseként jellemezte.

“Kullervo, Kalervo fia talán a legkevésbé megnyerő Tolkien hősei között: faragatlan, mogorva, indulatos és bosszúszomjas, és külsőleg is visszatetsző. Ám e tulajdonságok reálissá teszik alakját, perverz módon vonzóvá e tulajdonságok ellenére, vagy éppen miattuk” –  mondta róla Verlyn Fliegert, amerikai Tolkien-kutató, akinek a jegyzetei és tanulmánya kiegészítik a könyvet.

A kötetet, amelyben szerepel néhány, az eredeti kéziratról készült fotó is, Tótfalusi István fordította, és magyarul az Európa Könyvkiadónál jelent meg.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.