Kövess minket

Hiphop

Megjelent Schmrk bemutatkozó albuma, a Hazafelé – a rapper válaszaiból megismerhetjük a lemezbemutató koncertjéig vezető utat

Megosztva

Schmrk nevét eddig leginkább Lunar bajtársa mellett láthattuk, akivel ketten egy lendületes duót alkottak és a hazai trap szcéna underground feltörekvőiként már kialakítottak maguk körül egy duzzadó erejű hype-ot. Ezt a hullámot igyekszik most szóló karrierként megülni Schmrk a Hazafelé nevet viselő bemutatkozó albumával, amely egy belülről jövő, kitárulkozós szövegvilággal, valamint megfogó refrénekkel és őszinte sorokkal tarkított alkotás lett – és amelynek bemutató koncertjét február 4-én tartják a Robotban.

Schmrk épp 2020-ban vágott bele a zenei karrierbe, amely a Covid-válság miatt egy nagyon lehangoló évként vonult be a világtörténelembe – a rapper azonban ekkor lépett szintet a zenéjét tekintve, sőt, a lemez is ekkor született. „Nekem ez a Covid időszak idézőjelben jól jött, azt leszámítva, hogy kevesebbet tudtam társaságban lenni, én nagyon jól éltem meg. Ebben az időszakban készült az egész Hazafelé lemez. Rengeteget dolgoztam új zenéken és úgy érzem, hogy sokat fejlődtem zeneileg. Koncerteket tekintve engem ez, feltörekvő előadóként nem nagyon érintett. Természetesen a bezártság hosszú távon senkinek nem tesz jót, nekem is volt számtalan mélypont, identitás válság, de én azt gondolom ez hozzátartozik az alkotói tevékenységhez, ebből tanul, fejlődik az ember „– árulta el nekünk fehérvári Schmrk. A kezdetek óta eltelt 2 év során a rapper művészete érezhetően formálódott és az érettség mindinkább tetten érhető a szövegein. Elmondása szerint kicsit jobban belelazult a dolgokba az idővel „Sajnos hajlamos vagyok túlgondolni mindent. Rájöttem, hogy ha tíz körömmel ragaszkodok valamihez, akkor az előbb-utóbb kicsúszik a kezeim közül. Összességében sokkal felszabadultabb lett a művészetem és megtanultam együtt élni az alkotói válsággal – ha nincsen ötlet, az is a folyamat része – és talán mondhatom azt is, hogy sokkal mélyebbre nyúlok egy adott szövegért”. Ha dalokban kéne kifejeznie ezt a 2 évet, akkor 3 számát emelte ki, amellyel leginkább tudná jellemezni az alkotásának átalakulását: Könnyed; Mámor és Fiatal Vakerok.

A Lunarral közös számaik hozták ezidáig a legtöbb megtekintést YouTube-on, amely kettejük kimagasló kémiájának köszönhető. Ez a sikeres alkotói munka nem a csillagok sikeres együttállásából jön, hanem a srácok kemény munkájából és gyerekkorukig visszanyúló kapcsolatukból gyökeredzik: Szilárddal nagyon messzire nyúlik vissza a kapcsolatunk, általános iskolás osztálytársak voltunk Fehérváron. Együtt kezdtük ezt az egészet, kb. 10 éve írtuk az első szövegeinket. Mai napig rengeteget zenélünk együtt, úgyhogy a jövőben abszolút lehet számítani tőlünk közös megjelenésekre. Szilárd nemcsak a zenésztársam, hanem a barátom, testvérem. Imádom ezt az embert! “KK a végéig”

Schmrk a Lunarral közös Mámort mindenképp a karrierjének talán legkiemelkedőbb pontjának tartja, mivel ekkor figyeltek fel rájuk szélesebb körben a szakmán belül. Ugyanakkor hasonlóan fontos eseménynek aposztrofálja azt a 2021. szeptemberi koncertet, amikor 6363 Metamatika című, a kritikusok és a közönség oldaláról is csupa pozitív visszajelzést kapó lemezbemutató koncertjén, mint előfellépők vehettek részt. Ezáltal bizonyára extrán jól eshetett a rappernek, hogy 6363 tiszteletét tette a bemutatkozó lemezén.

Saját elmondása szerint, az inspirációját nagyon széles körből meríti és meghatározó befolyással voltak rá a korai Eminem albumok. „Az első találkozásom a rap zenével Eminem volt, ami nagy nyomot hagyott bennem, mai napig rengetegszer előveszem a fénykorában készült lemezeit. Aztán ahogy idősödtem, rácsúsztam a magyar rap zenékre, gondolok itt Essemmre, Kávára, Majmok Bolygójára, Lusta bítekre de még sorolhatnám – szinte mindenkit hallgattunk abban az időben. Amióta én is zenével foglalkozom, próbálok mindenhonnan inpiráródni, hallgatok elektronikus zenéket, imádom a magyar alter zenét (Elefánt, Kispál és a Borz, Fiúk), de volt egy időszakom, hogy nagyon az újvonalas francia/belga előadókat pörgettem (Lomepal, Sopico, Romeo Elvis, Panama Bende), manapság meg az orosz arcok mennek többnyire nálam a Spotin (Miyagi, Andy Panda, maslo chernogo tmina). Sokat köszönhetek a bátyámnak is, rengeteg új zenét mutatott és tágította a zenei horizontom„.

A január 8-án megjelent Hazafelé albumot a lenti Spotify linken tudjátok meghallgatni és aki élőben is bele szeretne kóstolni Schmrk világába, az megteheti a február 4-én megrendezett lemezbemutató koncertjén, amelynek a Robot klub ad otthont.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés