Kövess minket

Film

Megkapta a Golden Globe-ot a Saul fia

A Saul fia, történelemleckéje megnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Golden Globe díjat.

Megosztva

Sikerült, amit remélni sem mertünk. Már az is óriási fegyvertény hogy beválasztották a legjobb idegen nyelvű filmek közé. Nemes Jeles László filmje, a Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját a 2016-os Golden Globe-gálán.

[vembed youtube=”KE2BjpLkydQ” ]

Aki nem értené a díj fontosságát, ilyen neves díjat magyar film csak a nyolcvanas években kapott. 27 év után jutott ki magyar film erre a szemlére. Az ilyen díjak, amellett hogy az Oscar előfutárának is tekinthetők, nem csak emiatt fontosak. Köztudott, hogy ilyenkor pár évig élénkebb a figyelem általában is a magyar filmek iránt.

Nemes Jeles László filmje egyébként nem is elsősorban a témaválasztása, hanem a vizuális, és újszerű megfogalmazása miatt tarol. Holocaust témájú filmből ugyanis minden évre jut egy kettő. A film főszereplője egyébként amatőr, sosem volt színész, Röhrig Géza  költő és ő is filmrendező, Szabó István osztályában végzett.

Nemes Jeles László, édesapja Jeles András is magas színvonalon alkotó filmrendező. A Kis Valentinó cimű filmje korszakváltás a magyar filmben. Az Álombrigád pedig ezen sorok írójának is az egyik kedvenc magyar filmje.

De Nemes Jeles László útja nem vezetett könnyen ehhez a sikerhez, hiszen 38 éves korára sikerült első nagyjátékfilmjét megrendeznie.

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. “A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot” – fogalmazott.

“Fontos a Golden Globe-díj, mert a világ figyelmét jelenti” – mondta az MTI-nek Nemes Jeles László Los Angelesből, miután az általa rendezett Saul fia című holokausztdráma – első magyar alkotásként – hétfőre virradóra elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének elismerését a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

“A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. “A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe”.

Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

“Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált” – mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere az MTI-nek.

“Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk” – tette hozzá.

A filmet egyébként érdemes a klasszikus filmformátumra forgatott verziójában megnézni, a cannesi zsűriben is helyet foglaló Coen testvérek külön kiemelték ezen erényét, amellett hogy kivételes operatőri munka van a film mögött.

Kíváncsian várjuk az Oscaron, hogyan szerepel a Saul fia.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.