Kövess minket

Események

Megkérdeztük Baba Azizt, mire számíthatunk, mikor az underground trap szcéna átveszi az uralmat a Kolorádó Fesztiválon

Megosztva

Forrás:

Pár nap és kezdődik a 2019-es Kolorádó Fesztivál, a pesti hipszterek ismét kiköltöznek a budai hegyekbe táncolni, az indie poptól kezdve a technón át mindenre, ami menő. Egy részletes cikkben már végigvettük, hogy mit nem érdemes kihagyni a legszerethetőbb kisfesztiválon, de most a pénteki nap egyik csúcspontját jelentő The Plug nevű eseményt vizsgáljuk meg közelebből.

A Baba Aziz által összerakott line upban az underground trap / cloud rap szcéna színe-java megmutatkozik, hisz fellép glxy, Pachee, drilladeltoro, gyuris, Khaze, az IBBIGANG, Shy Balenci, Lil Holt, Figura és Egs is, az esemény nevét adó Baba viszont már megint nem. 

OFF Média: Hogyhogy te nem lépsz fel? Ideális alkalom lenne egy live debütáltatására.

Baba Aziz: Igen, sokan mondják, illetve kérdezik, hogy fogok-e. Nem mindenki született fellépésre. Valaki csak a sötét szobájában akarja írogatni a szomorú számait, aztán feltölteni azokat YouTube-ra. Nem szeretem, ha néznek (nevet).

Akkor miért nem rejted el magad mondjuk egy vörös függöny mögé? Egyfajta performance art és szomi trap találkozása.

Adnék úgy egy fellépést hogy mondjuk a Madáchon, az árkád alatt egy felfordított iskolabusz tetején ötvenen fekete ruhában ugrálva ordítjuk a számokat úgy, hogy alig látni a füsttől de akkor az már nem csak egy sima fellépés lenne. Persze csak viccelek, ilyen sose lesz.

A „The Plug” az esemény leírása alapján egyfajta prezentálása a hazai underground trap és cloud rap szcénának, melyben te a kurátor szerepét töltöd be, mi alapján válogattál?

Mindenképp el szerettem volna hozni azokat az arcokat, akik szerintem nagyon jó zenéket raknak ki, de mégis alulértékeltek. Emellett arra is figyeltem hogy a new wave hiphop/trap vonalon belül minél több hangzás megjelenjen. Velük kb. lefedjük a hazai underground színtérnek a főbb stílusirányzatait. Van hardcore ordibálóstól, RnB éneklősön át, magyar mumble rapig minden a felhozatalban. A DJ közül glxy-t, meg pacheet hívtam, akik producerként rengeteg világszintű zenével járultak hozzá a magyar újhullámos rap fejlődéséhez.

Ha 5 szóban kéne leírnod a fellépőket, mik lennének azok?

glxy: Hogy állhat egyáltalán szóba velünk?

Pachee: A másik master producer itthon!

Drilladeltoro: Ez tenyleg magyar mumble rap.

gyuris„Mert van egy másik világ”

[vembed youtube=”8S8jMA60ehE” ]

Khaze: Ő meg egy környezettudatos rapper.

[vembed youtube=”Y2r77qyjw58″ ]

IBBIGANG: The brand new hot thing.

[vembed youtube=”hK2eFxC3Cuk” ]

shy balenci: Ha nem ide született volna…

Lil holt: Boombapel, ordít, de mindegyikben jó.

[vembed youtube=”3ASpFBWgdq8″ ]

Figura: Több mint magyar Travis Scott.

[vembed youtube=”B1ti2uNeYYI” ]

Egs: Egy űrlény, aki köztünk jár.

[vembed youtube=”MVwGJI946mY” ]

2018-ra kisebbfajta késéssel ugyan, de itthon is meghatározó hangzás lett a trap. Már nem csak a kísérletező és előremutató underground, de a mainstream is magához ölelte. Eközben olyan előadók, mint például Lmen Prala kisebbfajta sztárok lettek. Te hogy érzed, merre halad a stílus itthon?

Szerintem itthon még mindig csak az undergroundban vannak érdekes actek. Ami mainstream, az meg csak azért az, mert már régóta befutott arcok csinálják, vagy mert van pénzük klipre meg a zenék lekeverésére. Vagy egyszerűen csak azért, mert megbotránkoztató a személyiségük. Amíg itthon csak a külföldi trendeket másolják megkésve és lebutítva, és semmivel se kísérleteznek, addig engem hidegen hagynak. Szóval még mindig várom hogy azt mondhassam valami mainstream cuccra, hogy hú baszki, na végre! Ezzel szemben az undergroundban sok eszméletlenül tehetséges arc van, akik akár meg is előzik a külföldi mainstream trendeket, csak sajnos ennek nincs nagy közönsége.

Forrás: Kolorádó

Voltak nevek, akik végül kimaradtak, pedig szívesen láttad volna őket a Csűrben?

Igen, vannak páran, akiket még szerettem volna hívni, de sajnos a keretbe már nem fértek bele.Viszont úgy néz ki, hogy lehet lesz még egy-két meglepetés arc, aki felugrik majd a többiekhez. Pl. az AKC, buku meg a sihenc.

Mi most a kedvenc hazai dalszöveged és beated az elmúlt időszakból?

Kedvenc beatem jelenleg ez:

Szövegben meg ez, kicsit régebbi, de nagyon nagy flow:

Mire lehet majd számítani a fellépések során? A Csűrben azért elég intim a környezet, a fellépők kis túlzással a közönség között adják a koncertjeiket.

Legtöbbször kisebb undeground klubokban lépnek fel a srácok, ahol szintén elég intim hangulat szokott lenni a közönséggel. Viszont ehhez itt még hozzájön majd a Kolorádós szabadtéri atmoszféra. Nagyon sok fellépő van, 4 óra, plusz még a meglepetés arcok, szóval én úgy képzelem, hogy mindenki együtt fog ugrálni és egy legendás buli lesz.

A „The Plug” eseményen kívül mit fogsz még megnézni a Kolorádón?

Minden érdekel, de ami biztos az az, hogy megyek Slow Village-t, Kapitány Mátét, meg AIWA-t supportolni. Ja meg CRIME-ra meghalni reggel.

Baba Aziz pres. The PLUG – június 21-én. A Facebook eseményt itt lehet jelölni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés