Kövess minket

Sport

Meglepő, milyen sportteljesítményben lett a legjobb Magyarország

Végre egy pozitív mutatóban, a hetente ötnél többször sportolók arányában kerültünk az elsők közé.

Megosztva


2009 és 2014 között Európában 39%-ról 42%-ra nőtt azoknak az aránya, akik soha nem sportolnak. Bár az EU-ban még mindig Magyarország elhízási mutatói a legelkeserítőbbek, itthon 2009-hez képest jelentős, 10%-os javulás tapasztalható a hetente legalább ötször sportolók arányában, ami a lakosság 15 százaléka – ezzel Svédországgal karöltve elsők közt vagyunk. Ezt erősítendő a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) Imre Géza kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrözővel, Czene Attila olimpiai bajnok úszóval és Joó Abigél Európa-bajnok cselgáncsozóval közösen újra sportolni hív mindenkit szeptember 10. és 18. között.

Az Eubarométer adatai szerint az európai lakosság jelentős része (59%) csak nagyon ritkán, vagy soha nem sportol. Ezen az a tény sem segít sokat, hogy egy átlagos napon a válaszadók körülbelül harmada (69%) 2,5-8,5 órát tölt ülve, a legszélsőségesebb eseteket tekintve pedig több mint 8,5 órát (11%).

Elsők és utolsók

Persze vannak követendő példák: az EU fizikailag legaktívabb polgárai az északi régióban élők. Svédországban a megkérdezettek 70%-a mozog hetente legalább egyszer, míg ez az arány Dániában 68%, Finnországban 66%, Hollandiában pedig 58%.

Ezek az arányok megfordulnak déli EU-tagállamokban: a legtöbb olyan válaszadó, aki semmit sem sportol, Bulgáriában él (78%), míg Máltán 75%, Portugáliában 64%, Romániában és Olaszországban 60-60% hagyja ki a rendszeres mozgást. 

Magyarország azonban utolérte Svédországot abban, akik legalább ötször mozognak egy héten (15%). 2009-hez képest egyébként itthon jelentős, 10%-os javulás tapasztalható a rendszeresen (hetente legalább a ötször) sportolók arányában, és 15%-kal jobban teljesítettünk 2014-ben a heti egyszeri mozgás terén is.

sétálás terén már nem ilyen jó a helyzet: azon kérdés esetében, hogy a felmérést megelőző egy hétben legalább egyszer sétáltunk-e 10 percet egyhuzamban, a mi mutatónk a legrosszabb. Mindössze 12% válaszolt igennel.

helyszínválasztásunk sem a legoptimálisabb: míg a legtöbben Finnországban sportolnak a szabadban (72%), addig itt is mi vagyunk a sereghajtók mindössze 16%-kal. 

Európai Sporthét

Többek közt ezen az arányon is javíthat az ország szeptember 10. és 18. között az idén második alkalommal megrendezett Európai Sporthéten. Az eseménysorozat tavaly itthon több tízezer, Európa-szerte pedig összesen 5 millió embert mozgatott meg 31 országban, mintegy 7000 sporteseményen. A cél most is az, hogy minél többen tegyenek az egészségükért az izgalmas sportrendezvényeken. Az idei év kiemelt eseménye a szeptember 11-én megrendezett Coca-Cola Testébresztő Családi Mozgásfesztivál, amelynek a Kopaszi-gát ad otthont.

„A célunk az, hogy minél többen, lehetőleg minél többet mozogjunk, nemcsak a rendezvénysorozat időtartama alatt, hanem egész évben. Az élsportolók felelőssége is, hogy hosszú távon motiválják az embereket a mozgásra” – fogalmazott Czene Attila, az MSZSZ elnöke az Európai Sporthét sajtótájékoztatóján.

Imre Géza olimpiai bajnok párbajtőröző hozzátette, hogy számára mindenki példakép, aki a hétköznapi teendői mellett rendszeresen beleépíti a mindennapjaiba a testmozgást. 

Joó Abigél Európa-bajnok cselgáncsozó, aki a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséget (MEFS) képviselte a sajtóeseményen, a sporttal való találkozás jelentőségét hangsúlyozta ki: „Fontosnak tartom az olyan rendezvények jelenlétét, amelyeken többféle mozgásformával ismerkedhetnek meg a sportolni vágyók, hiszen így lehetőségük nyílik a legideálisabb és legkedveltebb sportágat kiválasztani, amit akár egy életen át űzhetnek”.

Az Európai Sporthét részletes programját itt lehet böngészni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés