Kövess minket

Aztaa

Megszűnt a LiveLeak, a lefejezős és gyilkolászós videók melegágya

Megosztva

Amely videók nem fértek el a YouTube-on szélsőséges, és az irányelveket megszegő felnőtt, megrázó tartalmuk miatt, azok rögtön az itthon is jól ismert LiveLeakre kerültek, avagy az oldalra, mely majd 15 éven át adott otthont megannyi gyilkolászós, lefejezős és morbid videónak. Egyszer minden véget ér, így a weblap is megszűnt a minap, számolt be róla a Telex.

Kép forrása: Mashable

Ahogy a cikk említi, a LiveLeaken olyan tartalmakat lehetett találni, mint Szaddám Huszein kivégzése, vagy James Foley amerikai újságíró lefejezése, melyért az ISIS, azaz az Iszlám Állam volt a felelős. A Fitna című, holland szélsőjobbos politikus által gyártott iszlamofób dokumentumfilm is itt volt megtekinthető, más háborús, öldöklős és halálos baleseteket bemutató videós anyagok mellett a világ minden tájáról.

Mint a DAZED írja, a londoni székhelyű videómegosztót 2006-ban hozták létre a szintén erősen 18+-os anyagokkal operáló Ogrish oldalhajtásaként. Mégis, a LiveLeak képes lett arra, amire az imént említett szájt nem: a portál az úgynevezett „citizen journalism/citizen’s media”, avagy a civil/közösségi újságírás, civil média és gerillaújságírás (a kifejezések konnotációja nem feltétlen pozitív) melegágya lett, ezalatt azt értjük, amikor átlagos, hivatásuk szerint nem újságíróként dolgozó nethasználók hoznak nyilvánosságra és terjesztenek a világban zajló erőszakos eseményeket és erről készült felvételeket, köztük afganisztáni bombázásokat vagy a véresen működő drogkartellek gyilkosságait.

A LiveLeak korábbi vádak szerint különféle összeesküvés-elméletek és ellenséges eszmék terjedésének is táptalajt biztosított, ami végül olyan hentelős, a gyűlöletbeszéd fogalmát napi szinten kimerítő, rasszista, xenofób, antifeminista oldalak megalapításához is inspirációul szolgálhatott, mint például a kanadai Mark Marek által vezetett, 2008-ban létrehozott Bstgore.

Kép forrása: Qubit.hu

A LiveLeak az évek során némileg cicomázott az irányelvein, és szigorúbban kezdte kezelni az oldalon megjelenő tartalmakat: 2014-ben például letiltották a fent említett James Foley lefejezését bemutató videót, a sors fintora azonban, hogy a weblapot még ebben az esztendőben „megválasztották” az Iszlám Állam kedvenc lefejezős videós platformjának.

Ez tehát az oldal hagyatéka, mindezek után pedig szinte adja magát a kérdés, hogy mégis milyen jövő vár a LiveLeakre. Teljes tiltás? Megszűnés? Örökös törlés? Nem teljesen.

A szájt ItemFix néven született újjá, ide a felhasználók ugyanúgy feltölthetnek videókat és képeket, azzal a különbséggel, hogy mostantól komolyan szűrik, mi megy ki a világhálóra, az erőszakos tartalmakkal szemben pedig zéró toleranciát alkalmaznak. A webapon jelenleg állatmentős videók és különféle, kevésbé brutális baleseteket és természeti katasztrófákat mutató anyagok szerepelnek. A váltást Hayden Hewitt alapító azzal indokolta, hogy ahogy a világ, úgy a net és velük együtt mi, emberek is sokat változtunk az elmúlt években, ezért szükségszerű volt már az újítás. Hewitt közleménye, melyben köszönetet mond az oldal eddigi anonim adminjainak, itt olvasható teljes egészében az ItemFixen.

(Telex / DAZED)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés