Kövess minket

Aztaa

Megtiltják a káromkodást az orosz börtönökben?!

Mi a f*sz?

Megosztva


Az orosz igazságügyi minisztérium döntése nyomán, megtilthatják az orosz raboknak (zeks, ahogy ott hívják őket), hogy a híres-hírhedt börtönszlenget, a fenya-t beszéljék egymás között. A fenya évtizedek óta jelen van a börtönökben, szinte kódnyelvként funkcionál az elítéltek között, mindent ki lehet vele fejezni, anélkül, hogy egy orosz szó is elhagyná az ember száját (több, mint 1000 kifejezést tartalmaz). Épp ezért is tartják fontosnak az illetékesek, hogy megtiltsák a fogvatartottaknak, hogy ezen a nyelven kommunikáljanak egymással.

A fenya, azonban már nem csak a börtönökben van jelen, az alvilág hivatalos nyelvezete lett, miután a már szabadult rabok “kint” is serényen használják. Sőt a civil lakosság körében is egyre menőbb, bár sokan nincsenek is tisztában a szavak valódi jelentésével.

Nem ez az első kísérlet, hogy a börtönszlenget korlátozni próbálják Oroszországban. Egy 2013-ban elfogadott törvény megtiltotta a smasszereknek, hogy ezen szólaljanak meg a börtönökben. Sem egymáshoz, sem a rabokhoz nem szólhattak ezen a “nyelven”.

Az ország vezetői azonban nem csak a fenyát tiltanák be a kóterekben, hanem a káromkodást és az agresszív beszédet is!

Vladimir Putin 2012-ben írt alá egy törvényjavaslatot, mely a filmekben, reklámokban, sőt még a színházakban is megtiltaná a káromkodást. Azt már el sem tudjuk képzelni, mi lesz a börtön filmekkel?!

(mashable nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük