Kövess minket

Stílus

Mennyi időt töltötök egy nap mobilozással?

A legfrissebb tanulmányok szerint a mobiltelefon nyomkodásának időtartama összefüggésben áll a depresszió kialakulásával.

Megosztva

teló vágott

Fotó: Getty Image by Istock / Europress

Az olasz napilap, a Corriere della Sera szerint főként azok az emberek válnak depresszióssá, akik egy nap körülbelül egy órát töltenek mobiltelefonjuk nyomkodásával. Napjainkban folyamatosan szükségét érezzük annak, hogy információéhségünk ki legyen elégítve. Sokszor elalvás előtt még gyorsan csekkoljuk a Facebookot, üzeneteket válaszolunk meg, valamint a reggel a napot – még az ágyban fekve – is a frissítésekkel indítjuk. A kutatás kimutatta azt is, hogy ha telefonunk nincs a birtokukban, akkor feszültnek érezzük magunkat, szorongunk, sőt depresszió kialakulásához is vezethet. A legújabb technológiáknak köszönhetően a telefonfüggés leküzdhető, már számos alkalmazás biztosítja a telefon- és internetmentes órákat. Ezt a módszert használták fel a kutatók a mobiltelefonok használata és a depresszió kialakulása közti kapcsolat vizsgálata során.

A kutatásból kiderült, hogy azok, akik depresszióval küzdenek, naponta átlagosan 68 percet töltenek telefonhasználattal, akiknél pedig nem észleltek depresszióra utaló jeleket, azok csak 17 percig nyomkodják mobiljukat. A vizsgálat során azt is figyelték, hogy a kutatásban résztvevők mennyi időt töltöttek otthon, pihenéssel, ezért a GPS-koordinátákat is követték. A tudósok szerint a kutatásnak köszönhetően 87 százalékra megállapítható a depresszió.

Negyven önkéntes vett részt a kutatásban, akik telefonjára a már említett alkalmazást telepítették. Az app 2 héten keresztül folyamatosan mérte a telefonhasználatot. A teszt megkezdése előtt a résztvevők egy a depresszióra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki. Kíváncsiak voltak a mindennapos szokásaikra, a helyszínekre, ahol napközben voltak, melyről a GPS folyamatosan tájékoztatást is adott.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés