Kövess minket

Lelki morzsák

Mérgező kapcsolatok? Így szabadulhatsz meg tőlük

Tavasszal nemcsak a szekrényedre, hanem a kapcsolataidra is ráférhet egy nagytakarítás…

Megosztva

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de érdemes időről-időre ugyanúgy áttekinteni a kapcsolatainkat, mint a ruhásszekrényünket: mi az, ami csak a helyet foglalja, mit nőttünk ki, mi az, ami megkopott, és fel lehet-e újítani… Nemcsak helyet és időt vesznek el az életünkben a nem működő barátságok, hanem rengeteg energiát is.

Nem működő, vagy toxikus kapcsolatnak azt nevezhetjük, amikor a másikkal való találkozás után úgy érezzük, teljesen leszívta az energiánkat, illetve ha folyamatosan védekeznünk kell ellene. Árulkodó jel, ha nem várjuk a találkozást, folyton elfelejtünk visszaírni a másiknak, vagy épp ő nem keres soha… Mondok pár példát:

A barát, aki ki akar sajátítani

Nem akarja, hogy bárki mással időt tölts rajta kívül, megsértődik, ha más is van az életedben, és megpróbál érzelmileg manipulálni, hogy csak vele foglalkozz. Valószínűleg nagyon gyenge lábakon áll az önbizalma, amiről érdemes beszélgetned vele, hogy miért érzi úgy, hogy ki kell sajátítania téged, és miért fél attól, ha másokkal is találkozol. Egy ilyen kapcsolat menthető lehet, de addig nem lesz igazi barátság, ameddig nem tudja elfogadni a függetlenséged.

Az önző barát

Amikor találkoztok, csak róla van szó, alig kérdezi meg, veled mi van, és csak akkor hív, amikor neki szüksége van rád, de te nem számíthatsz rá nehéz helyzetben. Akkor miért vagy egy ilyen barátságban?

A „megszokás” barát

Már nem igazán köt össze titeket semmi, régen lehet, hogy tök jóban voltatok, de azóta megváltozott az életetek és a gondolkodásotok, mégis úgy érzed, kötelességed találkozni vele, mert… miért is? Néha nehéz őszintének lenni a régi barátokkal kapcsolatban, de ha már kötelességnek érzed a találkozást és úgy mész oda, hogy igazából nem érdekel a másik, inkább ne menj! Változnak annyit az emberek, hogy semmi nem kényszerít arra, hogy mondjuk anyukaként még mindig jóban legyén a partikorszakodban felszedett barátnőddel, ha már egyáltalán nem tudtok miről beszélni.

A párkapcsolat-pótlékot kereső barát

Ha épp nem jár senkivel, hirtelen mindig keres, és ha nemet mondasz a bulizásra, még lehet meg is sértődik vagy felhozza a nekem nincs senkim kártyát… aztán ha bepasizik, nincs rád szüksége többet, mintha elnyelte volna a föld – talán jobb, ha így is marad! Egy új párkapcsolat elején persze könnyen felborulhat az egyensúly, és ilyenkor a megértés meg a türelem sokat segít, de egy idő után érdemes felvenni a fonalat, és a duzzogás helyett őszintén elmondani a másiknak, hogy úgy érzed, több ápolásra szorul a barátságotok ahhoz, hogy fennmaradjon.

Az a barát, aki pszichológusnak néz

Azt hiszi, folyton rád zúdíthatja a problémáit, és nulla-huszonnégyben lelki ügyeletet tartasz, mert egy jó barátnak ez ugye kötelessége. Itt a Te sarad leginkább, hogy megtanulj nemet mondani és meghúzni a határokat, mielőtt az emberek visszaélnek a törődéseddel.

A barát, aki nem tudja elengedni a múltat

Folyton felhánytorgatja, amikor valamit hibáztál, és azt érezteti veled, hogy még mindig hajtanod kell a megbocsátásáért. Képes egy vitában évekkel korábbi eseteket felhozni érvként, amikor a saját viselkedésére keres mentséget, ezzel folyamatosan olyan pozícióba kényszerítve téged, hogy megalázkodj és engedj az akaratának. Na, ebből elég!

Ha valamelyikben ráismertél a kapcsolataidra, itt az ideje, hogy kiállj magadért! Az barátság, ha félsz nemet mondani a másiknak, vagy kifejezni, amit szeretnél? Azzal, ha pár ilyet kiiktatsz az életedből, helyet csinálhatsz olyan kapcsolatoknak, amik őszinték és kölcsönösek, de ahhoz előbb neked kell őszintének lenned.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés