Kövess minket

Hiphop

Metál rap és az „ordibálós” hiphop alműfajának kialakulása

Megosztva

Forrás:

Az általunk is rendszeresen elemezgetett trap, „mumble rap” és emo rap mellett létezik egy – ezekkel részben átfedésben lévő – újonnan felvirágzó alműfaja az oly sokrétű szövegi és zenei világot átölelő hiphopnak. Ez nem más mint az utóbbihoz hasonlóan rock rapből eredő metal rap, és tágabb értelemben a végletesen agresszív szövegkivitelezéssel élő hiphop. Ennek a hamarosan lezáruló évtizednek a derekán a SoundCloud platformja által kibontakozott alműfajnak azonban minden fenti kategóriához hasonlóan nem csak jelene, hanem több évtizedes múltja is van a sokszor nehezen elkülöníthető, mára végképp ágas-bogas zeneműfajok dzsungelében. Tekintsünk is bele egy akkordmachetével… vagy inkább két füllel!

Itt a szokásos hiphop zenekészlet – többnyire rap, erős basszus, dobgép, sampler és DJ-pult – mellett határozott az elektronikus és basszusgitár, a sokszor üvöltő ének, az agresszív „hangzavar”. Ebben jelentős hasonlóságokat mutat a nu metállal, – ez először az 1990-es években, főleg Kurt Cobain halála után nyert teret, – ami az alternatív, a trash metál és az elektronikus zenével együtt szintén hiphophatásokkal keveredik, így az alábbi előadókkal is gyakran egy lapon említhető. Szövegeik általában horrorisztikusak, mély dühvel és sötét energiával tűzdeltek, visszatérő témájuk a gyilkosság, lázadás, szolidan: „bűn-bűn hátán”.

A napjainkban is népszerű „üvöltős” rap egyik korai előfutára nem más mint a legendás Run-DMC volt, akik az 1980-as évek hiphopjának szimbólumai és a rap metal korai zászlóvivői voltak a beszédes King of Rock vagy épp az Aerosmith-szel közös Walk This Way-jel. Nem sokkal később megjelent a hardcore rock elemeket szintúgy szívesen használó Beastie Boys, a kor rapszcénájából kilógó trió, akik munkásságát teljes mértékben átjárta a műfajok keveredése.

[vembed youtube=”qXzWlPL_TKw” ]Az igazi áttörést azonban 1993 és az Onyx debütalbuma, a Bacdafucup hozta el, bár alapjaikban kevesebb rockérzet volt, mint a fentiek, ugyanakkor szövegkivitelezésükben maximumra csavarták a metal rapperekre jellemző hardcore flowt, hasonlóképpen a különc Mysticalhez és a rap egyik legjellegzetesebb és legdühösebb figurájához DMX-hez, valamint a sötét beateken olykor gitárhoz nyúló Three 6 Mafia, mely már maga a horrorcore műfaja. Ekkortájt alkotott a metal és rap első felére nagyobb hangsúlyt fektető Rage Against the Machine, Korn, ahogy számos más valódi nu metal banda is.

[vembed youtube=”6CqXgs-7ico” ]A 2000-es években az ilyen erőteljes rapet a trap elődje, a crunk képviselte Lil Jonnal és Waka Flocka Flame-mel az élen, de valódi rap metálnak számít az évezredfordulón népszerű Limp Bizkit. Később pedig a 2010-es Trunk Muzik 0-60 albumával berobbant alabamai rímgyáros, Eminem felkaroltja, az elkövetkezendő lemezei ingadozó minősége miatt sokszor alulértékelt Yelawolf, aki mesterien keverte a hardcore rock és hiphop legjobbját éles hangja kíséretében. Ha már Yelawolf, akkor érdemes megemlíteni a sokszor hasonlóságukkal vádolt – ellenben Eminemmel nem túl jó viszonyt ápoló – MGK-t is.

[vembed youtube=”WeKsx-ipVHg” ]A fentiekből merítő 6ix9ine-nal, vagy a SlipKnoton felnőtt XXXTentacionnal már megérkezünk napjainkig, és a SoundCloud rapig, amelynek egyik legkedveltebb eleme a rockzene.

[vembed youtube=”fufJp37goJ0″ ]Nem utolsósorban kihagyhatatlan a dobhártyákat szakító, egy kiváló debütmixtape-pel rendelkező Lil Gnar, valamint az atlantai rapper barátjai ZillaKami és SosMula, akik 2018-ban City Morgue néven duót alkotva egy közös projekttel jelentkeztek a legkeményebb rap metalra vevők számára. De említhetnénk akár Lil Toenail-t is, aki szintén örömmel üvöltözik.

[vembed youtube=”6-n20DM3Y2g” ]Hasonlóan „szelíd” vizeken evez a tesztoszteronsokaságból friss levegőként szolgáló, femininen kemény és színes Rico Nasty, aki nem csupán különösen élvezetes bangerzenét hoz, hanem kezdeti évei után elképesztően sokat fejlődött 2018-as Nasty lemezén.

[vembed youtube=”91QQqfr1qzE” ]Végső soron érdemes megemlíteni a tavalyi Sziget talán legenergetikusabb koncertjét adó brit Scarlxrdot, aki a trap és heavy metal elemeit jellegzetes módon önti pár perces alkotásokba. Áttekintve a metal rapperek során egyetlen jogos kritika, hogy zenéjük egysíkú tud lenni hosszú távon, ugyanakkor e számtalan alkotás kiválóan mutatja, hogy milyen újdonságok születhetnek az egyre inkább keveredő zenei műfajok ötvözéséből.

[vembed youtube=”OC7cNS0GINo” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük