Kövess minket

Tech

Mi lesz a Volkswagennel?

Manipulálták az autók tesztjeinek eredményét, lemondott a vezérigazgató, összeomolhat a német autókonszern

Megosztva

VWFotó: Getty / Istock

A Volkswagen beépített szoftvere csak a gyári tesztek idejére csökkentette le az autók károsanyag-kibocsájtását, amúgy azok lényegesen magasabbak, állítja az amerikai hatóság. Az ügy szövevényes, a cég vezérigazgatója, XXX máris belebukott. Megnéztük, mik lehetnek a botrány következményei.

A hír megrengette a VW tőzsdei részvényeit, vele együtt az autógyártásnál használt platina is a mélybe zuhant, de magával viheti az egész német autóipart, az egész német gazdaságot… Ne felejtsük, az Audi is VW-érdekeltség, ez akár még nekünk, magyaroknak is rosszul jöhet. A másik német óriás, a motorokat gyártó Bosch is beleszédülhet. Kérdés, miért éppen most derült ki az ügy, amikor a VW autóeladásai révén az első helyre került a tengerentúlon. Elemzők szerint az Egyesült Államok intéz íly módon támadást a jó öreg Európa ellen.

Az biztos, hogy lesznek leállások, autóvisszahívások, az olaszoknál vagy Dél-Koreában erről már komolyan szó esett. A magyar piacot valószínűleg kevésbé érinti, alacsony fogyasztása miatt kedveljük a VW dízelét, minket nem különösebben érdekel a rosszabb környezetvédelmi-mutató. A VW kétliteres dízelmotorjait mindenesetre éppen Győrben, az Audi-gyárban állítják elő – egy esetleg kedvezőtlen változás ez által nagy hatást gyakorolna mind a város, mind hazánk gazdaságára…

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés