Kövess minket

Kult

Mi történt a két évvel ezelőtti jegesvödör-kihívás által összegyűjtött pénzzel?

Szerencsére nem piros Ferrarira költötték az alapítvány vezetői.

Megosztva

2014-ben nem nagyon volt olyan celeb, aki ne öntötte volna le magát egy vödör jeges vízzel az Ice Bucket Challenge nevű jótékonysági kihívás részeként. Az Amerikából indult mozgalom lényege az volt, hogy felhívja a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű végzetes bénulással járó betegségre és ezzel párhuzamosan pénzt gyűjtsön a betegségben szenvedőket segítő ALS Association támogatására. Többek között a vezető elméleti fizikus, Stephen Hawking is ezzel a betegséggel küzd, és egyelőre gyógyíthatatlan.

[vembed youtube=”8ymwfTyM-H4″ ]A kihívás nagyon hamar népszerű lett, világhírű sportolók, zenészek és híres színészek csatlakoztak a mozgalomhoz, és persze a magyar celebek sem maradhattak ki az új őrületből, bár ők sokszor inkább helyi jótékony szervezeteknek ajánlottak fel pénzt, eltérve így az eredeti céltól.

[vembed youtube=”m928bRI9OrQ” ]Mindezek ellenére a mozgalom több mint 100 millió dollárt gyűjtött össze az alapítványnak és az így elkezdett kutatásoknak már eredménye is van. Pár napja ugyanis bejelentették, hogy felfedeztek egy új gént, melynek köze lehet a betegséghez. „A projekt munkája rendkívül fontos és ez az új felfedezés segít jobban megismerni a betegséget.” – mondta az alapítvány kommunikációs igazgatója.

A hangsúly sajnos egyelőre tényleg a megismerésen és nem a gyógyításon van, hisz az új gén csak a betegek 3%-hoz köthető, ezért aztán a kutatók is azt állítják, hogy egy nagyon hosszú folyamat első lépését tettük csak meg.

(Business Insider)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük