Kövess minket

Hiphop

Mi történt az Odd Future-rel?

A polgárpukkasztó szövegekkel operáló, színes cuccokba öltöző csapat már nincs többé, de a tagok máig aktívak.

Megosztva

Forrás:

Több mint egy évtizede, 2007-ben egy marék lázadó Los Angeles-i srác fejéből kipattant a már nevében is kérdő tekinteteket magára vonó Odd Future Wolf Gang Kill Them All, azaz OFWGKTA, vagy ahogy legtöbben ismerik, röviden Odd Future. A csapat előtt valóban furcsa jövő állt, hisz összeségében 15-20 csapattagot számláltak, de olykor maguk se voltak biztosak benne ki mennyire részese a gangnek, az „alcsapatokról”, mint a The Jet Age of Tomorrow, a MellowHigh, vagy a The Internet nem is beszélve. Egy évre rá megjelent a 17-18 év körüli fiatalokból álló alternatív hiphop banda útkereső debütmixtape-je, és hamarosan egyre többen csatlakoztak a Tyler, The Creatorból, Left Brainből, Hodgy Beats-ből és Jasper Dolphinból álló négy alapítótaghoz. Burjánzó népszerűségükkel az új évtizedben már a tengerentúli Londonban koncertezhettek, amik sokakban a legvadabb punk show-kat idézték, őrült alapokkal, szókimondó szövegekkel, gyakori stagedivingokkal és moshpitekkel, hasonlóképp felháborítva az idősebb generációt és magával ragadva a tizen-huszonéveseket.

[vembed youtube=”fzi24Nssiow” ]2011-re már nemzetközileg is jól ismert ellenkultúra bandává váltak, és a tagok önálló karrierje is szárnyra kapott, a legelismertebbek közül Frank Ocean Nostalgia Ultrájával, Tyler Bastardjával és Goblinjával. Hamarosan saját ruhamárkát indítottak Tyler vezényletével Golf Wang néven, ami jól illeszkedett az indie rapperek különc művészetéhez, és beindult a napjainkig élő Camp Flog Gnaw Carnival. Utóbbin a csapat tagjai és a velük jó viszonyt ápoló zenészek lépnek fel minden évben, legyen szó A$AP Rockyról, ScHoolboy Q-ról, Erykah Baduról, Mac Millerről, SZA-ról, vagy Kanye West és Kid Cudi párosáról, így mára az egyik legjelentősebb hiphop és R&B tematikájú fesztivállá nőtte ki magát. 2012-ben Loiter Squad néven egy abszurd humorral élő Adult Swimen futó, néhány évados sorozatuk is beindult, mely minden rajongónak „kötelező olvasmány”, mindemellett az első és egyetlen közös nagylemezük is megjelent The OF Tape Vol. 2 címmel, és többnyire pozitív kritikai fogadtatással, feltörekvő előadók garmadáját inspirálva, mégis folytatása sajnos várat magára, talán örökre. De miért is?

[vembed youtube=”Davn72GNlfI” ]A barátok feloszlásának és újraegyesülésének kusza története 2015 januárjában kezdődött, amikor is Left Brain és Hodgy Beats bejelentették, hogy a két nagylemezt és négy mixtape-et megélt duójuknak, a MellowHype-nak annyi, majd tisztázták, hogy ez inkább egyfajta „felnövést” jelent, mintsem megszűnést, és 2017 óta ismét együtt dolgoznak a Mind Gone Vol. 1-en. Arról viszont egyelőre nem tudni, hogy a MellowHigh-nak, azaz kettejük Domo Genesis-szel kiegészült alakulatának lesz-e jövője a 2013-as közös projektjük után. Domo egyébként egy relatíve pozitív értékeléseket begyűjtő Genesis című debüttel rendelkezik, amit érdemes az OF-fanoknak pörgetni.

Pár hónappal az említett eset után, Tyler, The Creator Twitteren az „although its no more, those 7 letters are forever.” kijelentésével utalt az Odd Future végére, és habár Tyler szerint ezzel nem a csapat végleges megszűnésére utalt, Earl Sweatshirt reakciójából más olvasható ki: „no sympathy for male virgins who’re in their feeling about tyler pointing out and solidifying the obvious.” Előbbi azóta is karrierje legszebb napjait éli, hiszen kijelentése táján jelent meg a határozott zenei fordulatot jelentő, erősen rock és soul inspirált Cherry Bomb, ami bár eddigi egyik legközépszerűbbre értékelt alkotása, mégis az azt követő Flower Boyt tartja szinte minden rajongó és szakember legminőségibb korongjának, mitöbb első Grammy-jelölését is bezsebelhette az év rapalbuma kategóriában. Egy kifejezetten érett alkotás volt, ami jól reflektált arra, hogy Tyler mennyit fejődött a kezdeti Bastard album időszakai óta mind személyiségben, mind szövegileg, mind hangzásvilágban, legyen az a sokat kupált énekhangja, vagy a harmonikusan összetartó jazzrap és neosoull alapjai. Pont a napokban futott be az IGOR, az ötödik nagylemeze, mely ismét nem okoz csalódást. Újfent az énekes és romantikus énjére fókuszál, de érdekes csavart hoznak a szintetizátorral és elektronikus gitárral átitatott beatek. Earl Sweatshirt mindeközben szintén elismerő tekintetek hadát vonta magára,  mivel hosszú eltűnés után tavaly megérkezett a Doris és az I Don’t Like Shit, I Don’t Go Outside folytatása, a Some Rap Songs. Ezen alig 25 percben ad magyarázatot többek közt a kihagyásra, kreatív és experimentális hiphop ütemeken, érzelmes, depresszív, egyenesen önromboló, és költő édesapja halála miatt gyászoló, sötét sorokon, de tagadhatatlanul kiválóbban mint valaha.

[vembed youtube=”j9hahNPqO8s” ]2015 júniusára Matt Martians – kinek csak egy kisebb port kavart 2017-es debütalbuma után idén várhatjuk a következőt – leszögezte, hogy bár nem vesztek össze a tagok, az OFWGKTA-nak mindenféleképp befellegzett, amit alátámasztott, hogy abban az évben harmadjára megszervezett Camp Flog Gnaw fellépőjeként a teljes Odd Future-t jelölték meg, de csak Tyler szólózott. Emellett Hodgy korábban kikelt színpadon Tyler ellen, mellétéve, hogy hiába minden, szegény maradt, amire a legnevesebb tag dühösen reagált, mondván „túl sokakat segített karrierhez juttatni”.  Hodgy szólója egyébként a halkabb visszhangú karrierek egyike az Odd Future-ön belül, 2016-os Fireplace első nagylemezén kívül még nem tudni soron következő projektről.

Syd, aki már évek óta The Internet alter R&B-t neosoullal, funkkal, és electronicával ötvöző bandájára fókuszált, 2016-ban tisztázta, hogy nem részese a krúnak, mitöbb 2011 óta nem is tartja magát annak, mióta saját együttese színre lépett. A világhálóról elnevezett banda egyébként két gyengébb nagylemez után rendkívüli hallgatást nyújtó 2015-ös Ego Death, és 2018-as Hive Mind albumain talált magára, mindkettő az esztendő legízletesebb lágy műfajokkal kísérletező lemezeinek egyike.

Frank Ocean mindeközben már két teljesen egyedi és mindenki által istenített – a tagok közül összesen egyetlen Earl Sweatshirt-kollabot tartalmazó – stúdióalbumot hozott össze, sikeres, narancssárga autós mixtape-jét követően, felépítve magát mint önálló hangzású, elismert énekes és dalszövegíró, melynek csúcspontja a már-már hibátlan 2017-es Blond, ami egy igazi R&B-pop-soul mestermű.

Az Odd Future utoljára  megörökített közös pillanata egy újraegyesülést is rebesgetett 2016-ban, mikor is az Afropunk Fesztiválon jó páran együtt lógtak.

Az biztos, hogy a tagok, – ha a sokakat megbotránkoztató Odd Future Wolf Gang Kill Them All várva várt nagy újraegyesülése nem is jósolható meg egyenlőre, de –  egytől egyig tevékenykednek friss zenék terén, túlnyomó többségben valódi minőséget nyújtva a kíváncsi hallgatóknak.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés