Kövess minket

Aztaa

Miért felejtem el rendszeresen, hogy miért akartam bemenni a szobába?

Megosztva

Forrás: Pixabay

Talán ismerős a szituáció: elindulsz a konyhából a hálószoba felé, mert eszedbe jutott valami, de ahogy kinyitod az ajtót, azonnal elfelejted, hogy miért is jöttél. Meg akartam locsolni a virágokat? Nem. Ki akartam nyitni az ablakot? Az sem. A tárcámért jöttem? Mi lehetett? Mindegy, annyira csak nem fontos – gondolod magadban, de aztán ahogy visszamész a konyhába, leesik, hogy a mobilodat kerested. Nyugi, nem a korai demencia jeleit mutatod, a jelenség gyakoribb, mint gondolnád.

Az idegesítő mikro-amnéziát a tudósok „Ajtó Effektus”-nak, vagy másnéven „Tér Frissítő Effektus„-nak nevezik, melynek során az ember elfelejt dolgokat egy új szobába való belépéskor. A kifejezés egy 2011-es, Notre Dame Egyetem kutatói által készített tanulmányban tűnt fel elsőként, melyben arra jutottak, hogy az emberek egy ajtón való átlépés során gyakorta felejtenek el dolgokat, mivel az agyuk ráfrissít az előző szobában lévő memóriákra. Egy a BMC Psychology folyóiratban nemrégiben publikált másik tanulmány egyetért azzal, hogy a jelenség valóban létezik, de szerintük csak akkor jelentkezik, ha az agyunk épp nagyban dolgozik. Oliver Baumann, a tanulmány egyik készítője 74 önkéntest vizsgált a kutatásuk során, akiknek az volt a feladatuk, hogy VR szemüveget viselve, 3D-s szobák közt mozogva jegyezzenek meg tárgyakat. A feladat nem okozott problémát, egészen addig, míg arra nem kérték őket, hogy oda-vissza mozogjanak a szobák közt, több dolgot is észben tartva. Ekkor már kezdett előjönni az „Ajtó Effektus”, mivel a memóriájuk egyre nagyobb terhelésnek volt kitéve. „Az ajtó effektus akkor jelentkezik, ha az agyunk kiszolgáltatott állapotban van” – összegezte a kutatást Baumann, aki kiemelte, hogy az ő vizsgálatukban azért sem tűnt fel olyan sokszor a jelenség, mert a 3D-s szobák mind ugyanúgy néztek ki. Ez fontos, mivel Baumann úgy gondolja, a helyszínváltozás lehet a kulcsa a jelenségnek. „Egy jó példa lehet erre az, mikor mondjuk egy áruházban vásárolsz. Az áruház emeletei közti váltás valószínűleg nem lesz hatással a memóriádra, de amint kimész az áruházból, könnyen kimehet a fejedből valami” – mondta a kutató.

A jelenség ráadásul elég gyakori. Az Edinburgh-i Egyetem egyik idei tanulmánya kimutatta, hogy a huszonéves férfiak és nők rendeszeresen elfelejtik, hogy miért mentek át egy másik szobába, vagy hogy hova tették a lakáskulcsukat. A vizsgált személyek fele mondta azt, hogy legalább heti egyszer előfordul vele a jelenség. Az agynak mindenesetre könnyebb helyzetekhez és helyekhez kötni információkat, mintha mindig mindenre emlékeznie kéne.

Na, de mi a megoldás? A legegyszerűbb válasz erre a koncentrálás. Legközelebb tartsd észben, hogy a töltődet akarod kivenni a fiókból, mielőtt elfelejted, és helyette a PS4 előtt kötsz ki…már megint.

(VICE)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés