Kövess minket

Kult

MIÉRT LÓG A CIPŐ A PÓZNÁN?

A póznákon és vezetékeken csüngő cipők, mindenki számára ismerősek lehetnek. Legtöbbünk azt hinné, ez csak egy tréfa, amit egy kamasz követett el a hétvégén (ez is megeshet persze), de a jelenségnek mélyebb tartalmat ad, hogy különböző kultúrában, igenis szokás hajigálni a cipőnket a vezetékekre vagy csakúgy magában.

Megosztva

Ha máshol nem is, de a filmekben mindenki látott már egy pár cipőt, ami a fűzőjüknél összekötve landolt a fák ágain, elektromos kábeleken vagy ott ahova épp beleakadt. A világ számos pontján ez egy üzenet, amelyet a külvilág felé sugallnak a környezetről, hozzátartozóról vagy épp arról, aki az elkövető volt. Rengeteg országban terjedt el ez a fajta alternatív közlési forma, de bátran állíthatjuk, hogy globális jelenségről beszélünk, ugyanis egymástól függetlenül vert gyökeret különféle országban. A legtöbb vélemény szerint, a tradíció Amerikából indult ki, de Ausztráliában, Romániában, Új-Zélandon, Izraelben, Brazíliában és Mexikóban sem számít új keletűnek.

Egyes feltételezések szerint ez a megvetés, a lenézés jelképe. Az arab kultúra felfogása szerint a cipő, az emberi test legalacsonyabb részét képezi, ezért ha valakit vagy valamit a cipőjükkel ütlegelnek, esetleg dobálnak, az mindenképp arra utal, hogy a szenvedő alany kicsit sem rokonszenves az elkövetőknek.

shoe1

Ez történt Irakban is, ahol Hussein óriási szobrát cipőkkel dobálták az emberek. Az elkövetők így fejezték ki, hogy megvetik az államférfit.

capt1049929106iraq us war topix xjd126

Az utálatot nem újdonság kifejezni a lábbelivel, hiszen ugyancsak Irakban létezik egy hotel ( Al-Rashid Hotel), amely padlóján az egykori amerikai elnök, George Bush mozaikképe látható. Azt hinnénk, ez egy kedves gesztus, hogy az Ő arcképét ábrázolja a luxus hotel, de valójában azért szerepel az exelnök képe a padlón, hogy az emberek azon tapossanak. Így mutatják meg azt, hogy korántsem szimpatizálnak vele.

arts graphics 2008 1184579a

Bushnak nem ez volt az első esete a cipőkkel, ugyanis egy bagdadi sajtótájékoztató alkalmával, egy újságíró hozzávágta mindkét cipőjét.

[vembed youtube=”TxNprnas7i8″ ]

Egy másik alternatíva a cipőhajigálással kapcsolatban, az egy kicsit szebbnek hangzik, mint a fent leírtak, ugyanis a Skóciából indult szokás szerint, a szüzességüket elvesztő férfiak dobálták a cipőjüket a telefonvezetékekre. Eszerint a verzió szerint, mikor túl voltak a ,,nagy eseményen” , akkor örömükben összekötötték a cipőjüket és így, jelzésértékűen közölték társaikkal, hogy már volt dolguk nővel.

A jelenségnek sok elfogadott neve létezik, de a leggyakrabban használt elnevezés az a : Shoe tossing vagy a Shoefiti.

Talán a leggyakrabban használt közlési forma a bandáknak, illetve a drogkartelleknek. Egy ugyancsak amerikai ( San Diego), városi legenda azt tartja, hogy a helyi csapatok így jelölték meg a körzeteiket. A rendőrség sem hanyagolja el ezt a hiedelmet hiszen, ha új cipők kerülnek fel a póznákra, azoknak jelentése van és rögtön elkezdik vizsgálni a dobás okát.

Szintén a bandákhoz kapcsolódóan létezik másféle jelentés is, mégpedig az, hogy a banda egyik tagja gyilkosság áldozata lett. Ezáltal az együttérzést kifejezve, a többi tag a cipőjét nem sajnálva hajítja fel valahova. A mozzanat történhet ott, ahol az áldozat meghalt vagy ahova közös emlékek fűzik a megemlékezőjével kapcsolatban.

Akad olyan legenda is, hogy a vezetékeken függő cipő nem mást jelent, minthogy a környéken jó minőségű drogot lehet vásárolni. Ez valamelyest egy cégér is, amely azt közli a beavatottal, hogy a közelben kokain és heroin van. Egyesek szerint, annyira jó minőségű drogok lehetnek itt, amelyek után a fogyasztó nem távozik élve, illetve a fóbia rabsága úgy szorít majd, mint egy pár cipő.

shoes

A mozzanat minden bizonnyal jelentést hordoz magában. A fentieken kívül persze, még számos magyarázat létezik és elfogadott. Az interneten olvashatóak még a shoefiti-vel kapcsolatban olyanok is, hogy a póznára dobott cipők távol tartják a rossz szellemeket.

A hippi mozgalom egykori jelképe is lehet, ugyanis a Flower Power követői szerint a cipő levétele, a szabadsággal való azonosulást jelenti.

Aki netalán a spirituális dolgokat veszi készpénznek, annak jó hír, hogy a cipődobálással, az égiekhez kerülhetünk közelebb.

A repülőgépek szerelmeseinek is van egy gondolat. Ha shoefiti-t látnak, az elképzelhető, hogy olyan helyen vannak, ahol egészen közelről láthatják a leszálló és felszálló repülőket.

Ha már minden üzenetét megfejtettük a Shoefiti-nek, akkor elgondolkozhatunk azon, hogyha legközelebb látunk valahol egy póznán csüngő cipőt, akkor az, vajon milyen jelentést hordoz magában?! Érdekességképp megjegyeznénk azt is, hogy a világ számos pontján láthatunk még tárgyakat a vezetékeken, amiknek csakugyan jelentése van. Ilyen lehet az is, mikor cipő helyett, egy jojót látunk a magasban. Ez nem más, mint a közelben lévő szexuális szolgáltatás jelképe.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés