Kövess minket

Aztaa

Miért olyan nehéz felkelni hétfő reggel?

Miért van az, hogy az összes hétköznap közül hétfőn a legnehezebb felkelni?

Megosztva

Hétfő reggelre tenni egy órát garantálja, hogy alig lesznek rajta, azok a diákok pedig, akik bemennek, még félig aludni fognak. A munkahelyeken is lassabban indul be ilyenkor az élet, több kávé fogy, és mindenki morcosabb egy kicsit. Annyival is el lehetne intézni, hogy hétfő van, de valójában a hétvégi szokások a felelősek az egészért.


Sokan azt gondolják, hogy a hétközbeni alváshiányra a hétvégi lustálkodás a megoldás – azzal azonban, ha szombat-vasárnap nem kelünk fel időben, átállítjuk az alvásritmusunk, még jobban eltolva a „bagoly életmód” felé, ezért hétfőn extra nehéz lesz újra korán kelni. A legtöbb munkahely vagy iskola nem a bagoly típusokra van kitalálva, akik este produktívabbak, ezért szeretnek későig fent lenni, cserébe viszont délelőtt sokáig aludni is. Az alvásnak mindenkinél van egy szabályos ciklusa, ami a biológia mellett a szokások által is meghatározott. A leginkább serdülő és fiatal felnőttkorban vagyunk eltolódva a bagolyság felé, később pedig egyre inkább pacsirtákká válunk – gondoljunk csak a nagyszüleinkre, akik már megjárják a piacot és megfőzik az ebédet, mire mi valahogy kikászálódunk az ágyból!


A hétvégi bulizás sem sokat segít a dolgon: bár lehet, hogy gyorsabban alszunk el pár alkoholos ital után, az alvás minősége romlik, főleg az éjszaka második felében. Ha nem tudunk elég mélyen aludni, azzal az ébrenlét alatti koncentrációnk csökken. A kipihentségnek nagy szerepe van a memória és a kognitív funkciók működésében, valamint a hangulatunkat is befolyásolja. Ha nem tudjuk rendesen kialudni magunkat, az az összesre rányomja a bélyegét, ezért vagyunk morcosabbak, szétesettebbek hétfő reggel.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük