Kövess minket

Aztaa

Miért röhög az egész internet molylepkéken?

Hallod, tesó, csak egy kis fény kéne…

Megosztva

Forrás:

Nem árulok el nagy titkot, ha azt állítom, hogy az internet egy meglehetősen furcsa hely. A virtuális tér abszurditása 2018-ra szinte kifejezhetetlen mértékekig fejlődött (vagy züllött, kinek mi) tele olyan idétlen tartalmakkal, amikről maximum csak sejtésünk lehet, hogy mégis mit akarnak jelenteni. A kortárs mémbirodalomban minden mocsoknak helye van, amire pár évvel ezelőtt még senki sem mondta volna azt, hogy vicces, vagy minimum úgy-ahogy szórakoztató. Trollface meg Me Gusta helyett van E betűnk, spagettink, savage Csillag Patrikunk, abszurd T-pózunk és most pedig molylepkénk. Sok-sok molylepkénk. Hogy honnan és miért? Nyugi, mi sem tudjuk pontosan, de azért megpróbáljuk elmagyarázni.

HÉ, NINCS ESETLEG EGY LÁMPÁD?

2018 júliusáig a molyok maximum a szekrényeink lakói és az éjszakáink megkeserítői voltak, egészen addig, amíg egy ismeretlen, No_Reason27 nevű felhasználó arra lett figyelmes, hogy az ablakán egy ijesztő, gigantikus lepke nézeget befelé. Az esetről természetesen fotó is készült, ami rövidesen ezután a mémek olvasztótégelyében, a Redditen landolt, ahonnan egyenes út vezetett a net teljes meghódításáig. Az emberek felkapták, elkezdtek vicces fotókat gyártani belőle, a még nagyobb népszerűséget viszont csak egy augusztusi Twitter poszt adta meg neki. “y’all got any fuckin lamps?” – tette fel a kérdést egy bizonyos @jonwadec, beszúrva mellé az említett creppy képet. A válasz? 237 000 kedvelés, és egyre inkább kibontakozó moly-őrület.
[twitter]https://twitter.com/jonwadec/status/1026669880144089088?lang=hu[/twitter]
A lepkék már pörögtek ugyan egy ideje, de még mindig egy kicsit a radar alatt helyezkedtek el, egészen szeptember utolsó-utolsóelőtti hetéig, amikor aztán nagy hirtelenséggel felbukkantak a közösségi média felületein. Most ott tartunk, hogy már a 9GAG is dugig van velük, az Instagram 32 ezer posztot számlál a #mothmemes hashtag alatt, az említett kulcsszóra a Google 20 millió találatot dob elénk, nem mellesleg külön profilokat szentelnek az állatoknak, akiket már itthon is könnyűszerrel a pólónkra tudunk nyomni

A DAZED molymém-galériája kiválóan reprezentálja, miről is szól ez az egész:

Moth Memes

Youth and pop culture provocateurs since 1991. Fearless fashion, music, art, film, politics and ideas from today’s bleeding edge. Declare Independence.

Ä MÖLYÖK ÄTVËTTËK ÄZ ÜRÄLMÄT

Ahogy az várható volt, az alapkoncepciót szépen kifacsarták, így a molymémek ezer féle úton fejlődhettek tovább, hol Thomas Edisont, hol az utcán a csajával sétáló, másik lány után néző srácot, hol Lil Xant összemixelve a gigantikus lepkével. Mindezt úgy, hogy a moth meme amúgy is a mémvilág eddigi darabjainak a sokoldalú, utalást utalásra halmozó hibridje. 

Forrás:

 [vembed youtube=”N4hF6IFn9j4″ ] 2016-ban egy ismeretlen festő disznókat ábrázoló, 1800-as évekbeli festménye bukkant fel a közösségi oldalakon. A képhez a “Brother, may I have some oats?” (vagyis “tesó, kapok egy kis zabot?”) szöveget mellékelték, amit később minden magyarázat nélküli, indokolatlan umlautokkal turbóztak fel. Ebből kaptuk meg az ikonikus “Bröther may I have some öats?” kérdést, amiből két idei mém-szenzáció is inspirálódhatott: a müzliért smúzoló macska, és persze drága fénykedvelő barátaink. Előbbi már hasonló elvet követve, ékezetes magánhangzók képzésével hódított, így jött világra a “Bröther may I have some lööps” (a lööps a loops átalakítása, egészen pontosan a színes Fruity Loops gabonapehely nevéből ered – a szerk.) ami után kézenfekvő volt, hogy elkerülhetetlen lesz a “Bröther may I have some lämps” megszületése is.

Forrás:

Forrás:

ÉLETSZERŰEN VICCESEK, ÉS KÉSZ

Hollywood Hírügynökséges Szirmai Gergely a következőt hangsúlyozza ki frissen megjelent Deadpool 2 kritikájában: ahogy a szatirikus szuperhősfilm/képregényfilm humorosságát sem érdemes annak konkrét poénjaival és szituációival bizonygatni, úgy a moth mémeknél sem érdemes belemennünk, hogy miért is igazán viccesek. Fontos, hogy ez a szabály egyébként a mémek összességére is levetíthető, hiszen a hosszas elemezgetés csak ront az élményen, és a Gergő által hivatkozott humorfaktort is úgy ahogy van kinyírja. Ne feledd, ha anyud nem érti, miért kedvelsz mosószerkapszulás szendvicseket, akkor inkább bele se kezdj a magyarázkodásba. [vembed youtube=”JQaAa_Z8COg” ] A mémek csodája általában abban rejlik, hogy a mindennapi életünk jelenségeivel, kihívásaival, szokásaival tök simán azonosítható problémákat boncolgatnak, és teljes mértékben átérezhető helyzeteket vázolnak elénk. Ha a mainstreamnél maradunk, és nem kalandozunk el a hivatalos megnevezés szerinti “szürreális mémek” erdejében, akkor kijelenthetjük, hogy a recept egészen egyszerű. Egy “amikor” kezdetű mémet látva mindannyiunkban felsejlik a saját szerencsétlenségünk, örömünk, esetleg öniróniába bújtatott fájdalmunk. Hogy érthető legyen, következzen két nagyon lebutított, Tibi Atya géniuszát is kenterbeverő példa, előre is bocs mindenkitől: “Amikor harmadszor szól rád a tanár, de akkor sem tudod befejezni a röhögést” – a hetedikes gyerek, akit már bizonyára szidtak le azért, mert az órán zavaróan szakadt, kacag egyet, azonosulási pontot talál. “Amikor a csaj tegnap estéről maradni akar, de azon agyalsz, hogyan tudnád lekoptatni” – kacagnak a tinik is, mindegy, hogy átélték-e már ehhez hasonló esetet, vagy csak sok Amerikai pite kaliberű filmet láttak.

Nincs ez másképp a molylepkéknél sem, hiszen a komikumot adó lepke-lámpa párossal már mindenki összefutott az élete során. Ki ne idegeskedett volna már a lényeken, amik szüntelenül nekivezérlik magukat a telefonunk képernyőjének éjjel, vagy éppen úgy döntenek, hogy jól elcseszik a meghitt esténket a búra/a gyertyaláng körül izegve-mozogva. Az alkalmatlankodó rovar képe maximálisan átlagos, és pont ebben rejlik a zsenialitása. Létünk egy apró, szinte jelentéktelen momentumát növeli viccé, amit így mindenki átérez, ért, és simán összerak.

MOTHS ARE LOVE, MOTHS ARE LIFE

A Vice újságírója szerint a szerelem, mint olyan a molylepke-mémben ölt testet. Mély, metaforikus elmélete alapján a lepkék mi magunk vagyunk, a lámpa pedig mindaz, amit szeretünk, és számunkra fontos. Éppen ezért egyszerre szórakoztató és elkeserítő az egész trend, plusz ami mögötte van.

Szórakoztató, hiszen eszünkbe juttatja a dolgokat, amiket annyira kedvelünk, és elkeserítő, mert a végén úgyis be kell látnunk, hogy olyan boldogok bizony sosem lehetünk, mint az a bizonyos fényt megpillantó, szenvedélytől fűtött, apró, melegszívű molyocska <3

Forrás:

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés