Kövess minket

Lelki morzsák

Miért van az, hogy a Google szerint mindig rákos vagyok?

Inkább menj orvoshoz.

Megosztva

Egy igazi túlélő vagyok. Az eddigi életem során volt már torokrákom, tüdőrákom, rákom csak úgy, cukorbetegségem, Hodgkin- és Non-Hodgkin lymphomám, szifiliszem és még orrpolipom is. Igaz egyik esetben sem orvos közölte a rossz hírt, hanem én közöltem magammal, miután egy órán keresztül bújtam a különböző orvosi oldalakat például egy hátfájás után. Az igazi betegségem tehát inkább a hipochondria, a baj csak az, hogy erre is a neten jöttem rá.
[highlight]De lehet engem hibáztatni?[/highlight]Ha rákeresek arra, hogy fejfájás már az első oldalon olyan cikkbe botlok, aminek az a címe: „3 súlyos betegség, amit a fejfájás jelez” és akkor a csodálatosan szorongás-gerjesztő bevezetőről még nem is beszéltem: „Te is csak legyintesz, ha fáj a fejed? Nem a legszerencsésebb hozzáállás, ugyanis előfordulhat, hogy komoly baj áll a háttérben.” Komoly baj? Basszus tudtam! Hisz már délelőtt, sőt délután is fájt a fejem, ez egyszerűen nem normális valljuk be, ilyen egy egészséges emberrel nem fordulhat elő csak úgy! Na de lássuk csak miben halok meg. Bakteriális agyhártyagyulladás? Kezdésnek nem rossz, na de tudunk ennél jobbat Internet, ne kelljen csalódnom. Halántéki verőérgyulladás…hmm elég egyedi, és egyben jó punkzenekar név is lehetne, de azért én megvárnám a harmadik versenyzőt. Agydaganat?! Ding-ding-ding, megvan a nyertes!

[highlight]Az alábbi jelenség neve Cyberchondria.[/highlight]Rákeresünk a hétköznapi tüneteinkre a neten, és mivel az embereknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy szeretnék tudni a legrosszabb eshetőséget, ezért nyilván a leghalálosabb betegségre kattintanak. Ezek a kattintások viszont azt eredményezik, hogy a találat előrébb kerül a Google listájában, ami aztán szorongást okoz bennünk, hisz már érzem is azt a bizonyos agydaganatot ahogy növekszik!

A világ kereséseinek 1%-a ilyen típusú, tehát rengetegen szeretnének kényelmesen, orvosi interakció nélkül rájönni, hogy mi bajuk van. Pedig pont, hogy egy orvos az, aki nem mond felelőtlenül diagnózist, hisz mikor közölte bárkivel is egy háziorvos mondjuk influenzás tünetekkel, hogy: „Biztos ami biztos csináljunk pár tesztet, hogy lássuk nem vagy-e halálos beteg.„. Az internet gondolkodásunkra kifejtett hatásait kutató Mary Aiken például legújabb könyvében arról ír, hogy az öndiagnózis komoly veszélyeket is rejt. Az emberek ugyanis sokszor fórumokban kérnek tanácsot és mások tüneteit hasonlítgatják a sajátjukhoz, aminek sokszor az a vége, hogy már fizikailag érzik a kitalált betegséget. A rossz kezelés pedig a harmadik helyen áll Amerikában a halálozási okok listáján, amibe nyilván sok minden beletartozik (orvosi műhiba, félrekezelés, gyógyszer túladagolás stb.), de attól még sokatmondó, hogy az internet terjedésével egyenes arányban növekedett a rossz kezelések általi halál görbéje. Bele is fájdult a fejem, lecsekkolom mi lehet.
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés