Kövess minket

Stílus

Miért vannak a sikeres emberek mindig ugyanabban a ruhában?

Azt gondolnánk, hogy a világ leggazdagabb emberei annyi ruhát vásárolhatnak, amennyit csak akarnak, sokan közülük mégis arra szavaznak, hogy nap mint nap ugyanabban lépjenek ki az utcára.

Megosztva


Nemrég górcső alá vettük Mark Zuckerberg és Steve Jobs gardróbját – a közös a két tech-zseniben, hogy szinte mindig ugyanabban a ruhában mutatkoznak. És nem csak ők: ezt a módszert követi például Barack Obama, Christopher Nolan, vagy Karl Lagerfeld is.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a kapszulagardrób fogalma: egy olyan ruhatár, ami csak a legszükségesebb alapdarabokból áll, basic, jól variálható színekben. Én világéletemben a színes, minél változatosabb és különlegesebb ruhák híve voltam, az öltözködést egy kreatív folyamatnak, önkifejezésnek tartottam, amit élveztem. De lassan azzal a problémával kellett szembenéznem, hogy már nem férnek el a ruhák a szekrényben, reggel mégis ott állok, hogy nincs mit felvennem. Szóval úgy döntöttem, kipróbálom, milyen egy basic gardróbból élni, és utánajárok, miért szavaz a világ legsikeresebb embereinek egy része a ruhák teljes jelentéktelenségére.

1. Több energiánk marad

A döntéshozás lefoglalja az agyi kapacitást még az olyan kis dolgokban is, hogy mit vegyek fel. A döntési fáradtság fogalma az olyan kísérletekből ered, ahol azt vizsgálták, ha sorozatosan több döntést kell hozniuk a résztvevőknek, az milyen hatással lesz rájuk. Azt találták, hogy elfáradtak, nyűgösek, éhesek lettek (az agymunka ugyanis jelentősen kifosztja a glükóz készleteket), és később kevesebb energiájuk marad a mentális feladatokra. Ami egy olyan szakmában, ahol a gondolkodás a legfontosabb, nem egy elhanyagolható szempont.  Barack Obama egyszer azt nyilatkozta, hogy csak szürke vagy kék öltönyöket visel, mert nem akar még a ruháját illetően is döntést hozni, egész nap azt csinálja.

2. Időt spórol

Bevallom, számomra ez volt a kapszulagardrób egyik legvonzóbb aspektusa. Egy basic ruhatárból válogatva fél perc alatt elkészülök reggel, mert gyakorlatilag minden mindenhez passzol és nincs rossz választás. Így később kelhetek, vagy ha találkozóra sietek, elég az utolsó pillanatban abbahagynom, amit otthon csináltam, hogy átöltözzem.

3. Kevesebb stressz

Nemcsak maga a döntés, hanem az utána következő folyamatok is stresszfaktorok lehetnek: vajon jól választottam? Túl elegáns vagyok így? Vagy túl laza? Ha van egy jól bevett öltözködési formulánk, nem agyalunk ilyesmin – nem kockáztatunk és nem stresszelünk. Ez egy dögunalmas élet definíciója, de ha pusztán a ruhákról van szó, felszabadító is lehet.


4. Könnyebb utazni

Ha elmész nyaralni és limitált, mennyi ruhát vihetsz magaddal, a legjobb módszer basic darabokat vinni: ha több képen ugyanabban a szürke pólóban vagy, az kevésbé feltűnő, mintha egy nagyon mintás és kirívó felsőben.

5. Kevesebb helyet foglal és rendezetten néz ki

Itt jön be a mennyiség helyett minőség taktika: ha jó minőséget választasz egy alapdarabból, akkor is lassan használódik csak el, ha minden héten azt hordod, így a befektetés sokkal jobban megtérül, mintha három olyan pólót vennél, amit egy hónapban egyszer veszel fel. A bőröndödben, a lakásodban és a fejedben pedig egyszerűen helyet spórol.


6. Egyszerű stílusos szettet összerakni

Volt, hogy úgy léptem ki az utcára, hogy napközben még azon törtem a fejem, nem mutat-e hülyén ez meg az együtt, nem sok-e a szín, a minta, passzolnak-e egymáshoz az elemek… Na, ez nem történik meg a basic ruhatárnál: a világ legegyszerűbb dolga stílusosnak lenni csupa alapdarabban, mert a letisztultság egyszerűen felnőttes és elegáns hatást kelt.

7. Ikonikus

Ha nem váltogatod annyit a ruháidat, könnyen kialakíthatsz egy igazi, rád jellemző stílust: mondjuk mindig kalapban vagy, fekete garbót viselsz, bubira vágatod a hajad… az ilyen állandó dolgok alkotják meg az egyéni stílusjegyeket. 

Azzal, hogy egy hétig csak a gardróbom basic darabjait viseltem – szürke, fehér, fekete pólókat, farmert és fekete csizmát vagy bakancsot –, nemcsak arra jöttem rá, hogy nem unalmas, hanem arra is, hogy rendkívül addiktív. Nagyon könnyű hozzászokni ahhoz, hogy a „mit vegyek fel?” nem kérdés többé, és egy idő után inkább felesleges nyűggé válik, ami nélkül egyszerűbb minden. Másrészt megtanultam a kiegészítőkkel kompenzálni azt, hogy a basic ruhák mindenki máson is szembejöhetnek velem az utcán, nincs bennük semmi egyedi. Egy izgalmas rúzs, egy kalap, egy különleges nyaklánc vagy táska, és máris megvolt, amiben kiélhettem a kreativitásomat, miközben a stílusos és „jól összerakott” hatást sokkal könnyebb elérni csak a kiegészítőkkel variálva.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés