Kövess minket

Stílus

Milyen ruháktól félnek a kutyák?

Érdekes eredményekre jutott egy új-zeelandi kutató, Dr. Chamove, aki azt vizsgálta, másképp reagálnak-e a kutyák különböző mintájú ruhákra.

Megosztva

iStock 000055173992 Large
Kép: Getty/iStock

A kutyáknak négyféle ruhát mutott be. A felső mintája lehetett vékony fekete-fehér csíkos vízszintesen vagy függőlegesen, ugyanez vastagabb (4 cm-es) csíkokkal, vagy sima fekete. A kutyák ketrece előtt elsétálva mindenhol nyolc másodpercig várt, és videóra vették, hogy viselkednek a kutyák a jelenlétében.

Azt találták, hogy az állatok a vékony csíkos póló jelenlétében viselkedtek a legnyugtalanabbul, a félelem jeleit mutatva, míg a sima fekete hatott rájuk a legkevésbé. A horizontális és vertikális csíkok között nem volt jelentős különbség, a vízszintes egy picivel váltott csak ki nagyobb nyugtalanságot.

Az eredményeket az az elmélet támasztja alá, miszerint a kutyák (és más ragadozó állatok) evolúciósan megörökölték a tudást, hogy a csíkos állatok bajt hozhatnak rájuk, mint például a bűzös borz és a korall sikló, így ösztönösen igyekeznek távol maradni ezektől.

Jegyezzük hát meg, hogy ha barátkozni szeretnénk egy kutyussal, ne fekete-fehér csíkos ruhában közelítsünk felé!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük