Kövess minket

Hiphop

Minden, amit Eminem kiadójának legújabb előadójáról, GRIP-ről tudni lehet

Megosztva

Friss, feltörekvő előadó csatlakozott nemrég a Shady Records-hoz. Eminem kiadója előző héten véglegesítette a szerződést, melynek értelmében az atlantai rapper, GRIP is a labelhez került.

Ez egy „minden körbeért” pillanat volt. Eminem zenéjén nőttem fel, szóval az, hogy megkeresett, majd közölte, hogy mennyire jó, amit csinálok, elmondhatatlanul király érzés. Izgatott vagyok, hogy csatlakozhattam a Shady/Interscope-hoz, és egy nagyobb platformon mutathatom be a zenéimet” – posztolta GRIP a bejelentéssel egy időben.

Na, de ki is ő pontosan, és miért akadt meg Eminem szeme, pontosabban füle rajta?

A 32 éves GRIP Atlantából származik, de zenéje egyáltalán nem hasonlít azokra az előadókéra, akik azonnal eszünkbe jutnak a városról. A Migos vagy Young Thug trap zenéje helyett inkább Kendrick Lamar stílusa köszön vissza GRIP dalaiból, persze azért nem ugyanazon a színvonalon. Saját bevallása szerint T.I., Andre 3000, Jay Z, Nas, Mobb Deep, és a Nirvana a fő inspirációi. GRIP nagyrészt az underground szcénában mozgolódott, de még így is sikeresen bekerült videójátékok és filmsorozatok háttérzenéi közé, az alábbi dala például az Eufória első évadának záró epizódjában csendült fel.

A rapper a kezdetekkor egy rendes 8 órás meló mellett zenélgetett otthon, folyamatosan fejlesztette magát, majd 2015-ben úgy érezte elérkezett a pillanat, ledobta a The Leftover Tapes sorozatot, rajta az összes addigi zenéjével. Az első komoly sikerét viszont nem ezzel, hanem a 2018-as Porch című konceptlemezzel aratta, mely főleg a fekete közösség megpróbáltatásairól, és a rendőri brutalitásról szól. Az album három különböző perspektívából íródott: egy gyermek, aki még nem látja a körülötte lévő problémákat, egy fiatal, aki épp a mélyében van, és egy öregember, aki visszatekint a nehéz életére.

GRIP renoméja csak tovább emelkedett, mikor ledobta következő, Snubnose című lemezét 2019-ben. A lemez egyik fő témája az Amerikát súlyosan érintő fegyveres erőszak. Ezen a ponton már a mainstream is kezdte felfedezni magának a rappert, az egyik leghallgatottabb amerikai hiphop rádió, a Hot 97 egyik műsorvezetője egyenesen az underground legalulértékeltebb rapperének hívta GRIP-et.

A Snubnose sikere után GRIP turnéra indult JID-vel, és egy Brent Faiyazzal közös turné is tervben volt, de aztán közbeszólt a pandémia. A karantén nem szegte kedvét a rappernek, egymás után gyártotta a kislemezeket, idén pedig ledobta a „Chicken N Dumplins” című trekkjét, mely máig a leghallgatottabb zenéje Spotify-on, közel 1,2 milliós lejátszással.

Ez az út vezetett tehát a Shady Recordshoz, ahol olyan előadókkal került egy platformra, mint Conway the Machine, Boogie, vagy épp a Bad Meets Evil. Jelenleg harmadik albumán dolgozik, melyen természetesen egy Eminem közreműködés is lesz. Első, Shady Records alatt megjelent kislemezét alább lehet csekkolni.

(HNHH, Complex)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés