Kövess minket

Zene

Minden, amit tudnod kell az idei VOLT Fesztiválról

Új beléptetőrendszer, óriáskerék, közös alkotás, programok Sopronon innen és túl – összefoglaltuk a tudnivalókat és újításokat az egy hét múlva kezdődő fesztiválról.

Megosztva


Rekordszámú látogatót várnak idén a VOLT-ra: most fordult elő először, hogy a kapunyitás előtt hetekkel teltházas a pénteki programnap, és napokon belül a bérletek is elfogyhatnak. A legnagyobb érdeklődés az Iron Maiden koncertjét kíséri, de sokan jönnek Wiz Khalifa, Axwell∧Ingrosso vagy a The Prodigy miatt is, Paul Kalkbrennert, a Slayert és Damien Rice-ot pedig visszatérőkként köszöntik.

Szigorúbb lesz idén a beléptetés: A karszalag, amit a vócser beváltása után kap a látogató, nevesítésre kerül, a becsekkolás által a karszalag személyhez lesz kötve. A folyamat egyszerű: a bejáratnál – amikor a vócsert karszalagra cserélik – a személyi igazolványt vagy útlevelet beolvassa egy ID szkenner, ezt követően kapja meg a vendég a karszalagot, amit rögtön fel is csatolnak a kezére. A becsekkolás és az azonosítás különösen fontos, hiszen segít növelni a biztonságot, és kiszűrni azokat a személyeket, akik esetlegesen rossz szándékkal érkeznek, vagy szerepelnek valamelyik nemzetközi körözési listán. Az adatok kezelése a hatályos magyar és EU adatvédelmi törvényeknek megfelelően történik.

Idén is kint lesznek a világsztárok „székei” Sopronban: már hagyomány, hogy a fesztivál legnagyobb sztrájait minden évben egy-egy közterületi székkel ajándékozzák meg, így mindenki kipróbálhatja, milyen a trónjukon ülni. Emellett a belvárosban idén már 30 helyszínen készülnek kísérőprogramokkal, szolgáltatásokkal, akciókkal a fesztivál vendégeinek. A VOLT karszalaggal ingyenes látogatható Fehér László festőművész kiállítása a belvárosi Festőteremben, a Fő téren pedig egyedülálló alkotásra készülnek a fesztiválozók bevonásával. Július 1-jén 11 órakor várnak mindenkit, hogy ismert kortárs művészekkel együtt kiszínezzék a tér 24000 macskakövét. Az alkotásról a magasból time-lapse filmet készítenek, amit még aznap láthatnak majd a készítők.


Azok is részesülhetnek a fesztiválélményben, akik nem tudnak személyesen ott lenni: idén 4G-n működő, monitorral, kamerával felszerelt Telekom Buddy-k közvetítenek élőben a koncertekről. Az internetes kommunikációhoz több extra bázisállomást is kihelyez a Telekom a fesztiválra, és javítják a 4G lefedettséget.

A fesztivál infrastruktúrájához idén egy óriáskerék is csatlakozik, a Sopron Eye, amelynek a tetejéről 25 méter magasból láthatjuk be a VOLT teljes területét, de akár még a távoli osztrák településeket is. Emellett idén is felépül a 25 méter magas Mol Nagyon Balaton torony, ahonnan száz méteres kötélpályán lehet majd lecsúszni, és lesz egy húszméteres torony is, ahonnan felfújható légpárnára lehet leugrálni.

Új helyszínként jelenik meg a programban a Folk színpad, melynek fő szervezője Kunos Tamás, a Csík Zenekar alapítója. „Színes programot igyekeztem összeállítani: kipróbálhatják, milyen egy vérbeli cigányzenekar frontemberként nótázni, Berecz András tolmácsolásában meséket élvezhetnek, kiváló folk bandákat hallhatnak koncertezni: Buda Folk Band, Pál István, Szalon és Bandája, Góbé, továbbá táncházzal, tánctanítással is készülünk. Az önfeledt szórakozásnál, az együtt táncoló tömeg belső sodrásánál, ritmusánál pedig elképzelni sem tudok jobbat” – árult el részleteket a programból a művész. 

A Diákhitel Kávézóban idén is előadást tart Csernus doki, Zacher Gábor és Hevesi Kriszta, de izgalmas témákkal készül a Cultivo, a Forbes és a Design Terminál is.

A fesztiválon megemlékeznek az 1956-os forradalomról: a 60. évforduló alkalmából több helyszínen tartanak workshopokat, rendeznek programokat a témában. A “Pesti srácok workshop” keretében például ismert és neves művészek készítenek alkotásokat a forradalomhoz kapcsolódóan, a közönség aktív részvételével. Megismerhetik a fiatalok Puskás Ferenc életútját, és az 1956-osforradalom és szabadságharchoz kapcsolódó történetét. A VOLT központjában felállított óriáskerékre az ’56-os hősöket bemutató videóetűdöt vetítenek, míg a nagyszínpad LED falán az emlékév kisfilmjei is futnak majd. Az italpultokban pedig kapni lehet majd a „Budapest 56 koktélt”.

A fesztivál június 28-án, a nulladik nappal veszi kezdetét, ahol idén először adják át a Petőfi Zenei díjat a tehetséges magyar művészeknek, és június 2-ig tart.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés