Kövess minket

Aztaa

Minimum 30 évet öregített a celebvilág felén, ellophatja a képeidet és figyelheti az FBI is, mi az?

Így hódít a kétes megítélésű FaceApp.

Megosztva

Forrás:

Alighogy befutott az általam itt és itt is leírt és a sztárok által erősen kimaxolt bottle cap challenge, vagyis a kupak-kihívás, új őrület tarolta le elementáris erővel az internet egészét. Valami oknál fogva újra előkerült a FaceApp, vagyis az az arcfelismeréssel operáló alkalmazás, aminek segítségével különböző filtereket próbálhatunk ki, így szépítve, fiatalítva magunkat.

A FaceApp egyébként közel sem egy új szenzáció: az alkalmazás 2017-ben tűnt fel, és már akkor számos vicces és érdekes beállítással nyűgözte le a felhasználók sokaságát. Így tudtuk például megváltoztatni a nemünket és a hajviseletünket, és így csalhattunk mosolyt a vigyorgást még hírből sem ismerő Bella Hadid (azért ez nem igaz) és Hajdú Péter (ez már richtig) arcára is.

A FaceApp tehát időről időre újra felbukkan és visszatérően megtalálja magának a közösségi média népe – ez történt speciel a napokban is. Új funkció került ugyanis az applikációba, mégpedig egy olyan, aminek hála megnézhetjük, hogy fogunk festeni harminc, negyven, esetleg ötven év elteltével, a kivitelezés és a végeredmény pedig tagadhatatlanul halál profi és végtelenül szórakoztató, csakhogy húzódik pár enyhén szólva is kétes és visszatetsző ügy a háttérben.

VÉN DRAKE, VÉN IGGY, VÉN WADE

A FaceApp-őrület hamar kihívássá transzformálódott, hiába egyértelmű, hogy igazából semmiféle challenge-értékű dologról nincs szó, csupán kreáltak egy hashtaget, ami alatt ezerrel özönlhetnek az öregbácsis-öregnénis posztok. Ahogy a kupaklerúgás is hódított a hírességek körében, úgy lovagolták meg a Facebooktól, vagy bármilyen más közösségi oldaltól teljesen független app által generált hypehullámot a különböző zenészek, tévés személyiségek, celebek és modellek is, most pedig már aligha találni olyan valakit, akinek idős énjéről ne lenne legalább egy fotó. Az sem probléma, ha az adott sztár nem tett közzé magáról ilyet, mérget vehetünk rá, hogy mások már úgyis megcsinálták.

Felsorolni is nehéz lenne, kik szálltak be eddig, de elsőre itt van pár név az érdemesebb alakoktól kezdve egészen a kevésbé tiszteletreméltó bulvárbarmokig: a vén, iszákos DJ-matróz képében tetszelgő Diplo, a tévézés történelmi alakjai, avagy a Jersey Shore-ból ismeretes Dj Pauly D, Vinny, Snooki és JWoww, olyan NBA-nagyágyúk, mint LeBron James, Steph Curry vagy éppen Dwyane Wade, a séfek séfe, Gordon Ramsey, a 60 évesen is hibátlan fade-del rendelkező Drake, a sarlatán cowboy, Lil Nas X, az őszülést megsínylő Sam Smith, az aszottabb bőrű Iggy Azalea, a kétfejú Jared Leto, a 3000-ből beköszönő Jonas Brothers, a bejegyzését azóta törölt sztippermama Cardi B, a szépkorúan is nagy arc Kevin Hart ésígytovább. Gigantikus öregceleb-galéria itt. [instagram]Bz-J1E7FhzD[/instagram] [instagram]Bz-mBhvHdRc[/instagram] [instagram]Bz_oHnljWy_[/instagram] [instagram]B0BXdbigXFb[/instagram] [twitter]https://twitter.com/IGGYAZALEA/status/1150155585888739328[/twitter][twitter]https://twitter.com/jonasbrothers/status/1151245513720659970[/twitter]

De ráncokkal és ősz hajszálakkal ajándékozták meg Frank Oceant, Kanye Westet és Lil Uzi Vertet is, a választás valójában tök jogos, hiszen legalább megláthattuk, hogy fog kinézni az említett trió, amikor végre új albummal fognak jelentkezni.

Forrás:

[instagram]B0BTCl8lhUP[/instagram]

plusz Young Thug és Chief Keef is újított:
[instagram]B0BsAY7HLWw[/instagram] [instagram]B0HQ3vIlyce[/instagram]

De nem kímélték a Stranger Things kölykeit és a papaszettek/a normcore nagyköveteit, Jonah Hillt és Shia LaBeouf-ot sem. És kapott a követőitől az internet legelfoglaltabb zenebuzija, Anthony Fantano, alias theneedledrop és a szebb napokat megélt Jenner testvérpár is, a Trónok Harca sztárja, Maisie Williams (a sorozatban Arya), Carterék és Rihanna mellett.

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

És hát, én magam sem maradhattam ki. Személy szerint három képet választottam, direkt olyanokat, amin más és más a hajviseletem, és enyhén szólva sem volt kegyes velem az alkalmazás. Így lettem a negyven év kemény alkoholizmus mellett az évtizedeken át tartó szocializmust egyaránt átvészelő borvirágos képű, balfaszbajszú, savanyú panelpatkány nyugger, a hetven évesen is bilihajat vágató örökifjú hipszterpapa és a meglehetősen modern, napszemüveggel a fején mászkáló, hanyagul elegáns bácsi, akinek az imidzse a kigombolt ingnek köszönhetően tökéletesen stimmel.

Forrás:

Nyugdíjasokkal lett tehát tele az Instagram, meg a saját galériám is, és nem úgy tűnik, mintha kicsit is csillapodni akarna az őrület, ami természetesen az átlag internethasználókat is maximálisan hatalmába kerítette.

Ugyanakkor amellett, hogy a különböző női-divat-és életmódmagazinok boldogan mutogatják, miképp szabja át a kedvenc színészeink, sportolóink és énekeseink arcberendezését a virális app, többen – az ügyről írt a Time és a Guardian is – inkább ennek hátulütőire hívták fel a figyelmet. Azokból ugyanis akad egy pár.

ADD AZ ARCOD, VISSZÜK A KÉPEID IS

Egy valamit fontos rögtön leszögeznünk: a FaceApp 2017-es debütálása óta mágnesként vonzza a kontroverziát. Az app készítői az említett évben már rasszistabotrányba keveredtek, mivel beletettek egy olyan funkciót a programjukba, amivel a saját rasszunkat tudtuk megváltoztatni, így egy pillanat alatt afroamerikaivá, fehérré, ázsiaivá, vagy indiaivá változtatva magunkat. A frissítés elég erőteljes ellenérzéseket váltott ki az internetezők nagy részéből, a cég vezetője órákkal az új funkció megjelentetése után el is távolította azt az appból. De mindez közel sem volt akkora volumenű eset, mint a mostani.

Ahogy feljebb említettem is, a jelenleg bőven több mint 100 millió letöltésnél járó, az App Storeban és a Google Playben is listavezető FaceApp gyártója teljesen független, és a Facebookhoz, vagy más techóriásokhoz semmi köze, ami pedig külön meglepő lehet, hogy Szentpéterváron van bejegyezve, tehát igen, egy orosz cégről van szó.

Ez minden jóhiszeműség ellenére jogosan vethet fel aggodalmat, de elhamarkodott lenne rögtön orosz adatlopás veszélyét kikiáltani, vagy további konteókat gyártani, ahogy sokan tették/teszik most is. Bár akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a fenyegetés akár valós is lehet, a tudományos, technológiára szakosodott Popular Mechanics például “Nagyon rossz ötlet az oroszoknak adni a FaceApp szelfidet” címmel közölt cikket a minap. A Guardian ehhez képest inkább tisztázni akar, és “A FaceApp az oroszok ördögi összeesküvése lenne az adataid ellopására? Nem teljesen” címet viselő írásban ad helyreigazítást. A Vox szerint ehhez képest a félelem megalapozott, de sokan könnyen beleesnek abba a hibába, hogy kontextus nélkül, idegengyűlölettől vezérelve fújják fel a dolgot.

Az viszont mégis érzékletes, hogy az FBI látókörébe kerülhet a kétes megítélésű applikáció és annak fejlesztői, miután Chuck Schumer, a Demokrata Párt szenátusi frakciójának a vezetője vizsgálatot kezdeményezett a szövetségi hatóságoknál adatlopás gyanúja miatt. A hírt a 444 hozta le, cikkükben felvetik, hogy fennállhat annak a lehetősége, hogy a gyanútlan felhasználók mit sem sejtve dobálják fel a képeiket egy ismeretlen szerverre, mindezt úgy, hogy az appot használva teljes hozzáférést adnak a programnak a galériájukhoz, miközben a szelfijeik közt válogatnak.

Forrás:

A fejlesztők határozottan elutasították ezeket a vádakat, a Wireless Lab nevű fejlesztő cég megerősítette, hogy a vállalat szentpétervári, azonban hangsúlyozták, hogy az emberek adatait nem orosz szervereken raktározzák el, mi több, elmondásuk szerint maga a tárolás is csak ideiglenes (48 óra). Ezek az érvek azonban nem győzték meg a szenátort:

„Súlyos aggályaim vannak mind az adatok védelmével, mind azok gyűjtésével kapcsolatban, ahogy azzal is, hogy vajon a felhasználók tisztában vannak-e vele, hogy kik férhetnek hozzá ezekhez” – írta Schumert az FBI-nak írt levélében

Óvatosságra int egyébként az Index is, azt írják, hogy nincs kizárva, hogy idősített arcunk visszaköszön egyszer egy orosz reklámfilmben, ami elsőre azért erősen hangozhat. Többen kifogásolják a FaceApp felhasználói szerződését is, melyben szintén sok jogosan kifogásolható pont van, nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy Oroszországban nem ugyanazok a törvények vonatkoznak az adatainkra és a felhasználói szabadságra ésvagy a felhasználók online-és alkalmazásokon belüli intimszférájára, mint az Egyesült Államokban, vagy épp Nyugat-Európán belül. Alább idézzük a Forbes magazint:

Aki elfogadja az app felhasználási feltételeit, az “örökös, visszavonhatatlan, jogdíjmentes, világszerte teljes mértékben fizetett, átruházható” jogot ad arra, hogy képmását reprodukálják, módosítsák, adaptálják, publikálják, lefordítsák, származékait felhasználják, terjesszék, felhasználói tartalmait és bármilyen nevét, felhasználónevét és felhasználói szokásait bármilyen már létező vagy majdan kifejlesztett médiaformátumban és csatornán felhasználják, anélkül, hogy a felhasználót azért kompenzálnák. A Forbes szerint a legvalószínűbb az, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt appból – mely sajnos a Sirihez és a keresésekhez is hozzáfér – kinyert képeinket egy AI-algoritmus fejlesztésére használják majd fel.


Mint ma kiderült, a cég vezetője, Jaroszlav Goncsarov – aki kénytelen volt felszólalni az ügyben, és interjúkat is adott – elárulta, hogy kérelmezni is tudjuk, hogy töröljék a képeinket a szerverekről. Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy megnyitjuk a FaceAppet, majd a Settings > Support > Report a bug menüpontra kattintunk, és a szöveges hibabejelentőben az üzenet témamegjelölésébe beleírjuk azt, hogy privacy.

Hogy használjuk-e, vagy ne? Nehéz kérdés. A szakértők nem ajánlják, viszont ami az orosz adatlopást illeti, már jóval árnyaltabban fogalmaz mindenki. Elhamarkodott lenne bármit állítani, és biztosra vehetjük, hogy az elkövetkezendő hetekben még sok minden fog változni, a véleményeket és az idősfilter sorsát illetően is, mondjuk a rasszváltoztató funkcióval ellentétben ez biztos, hogy marad majd, már csak a gigantikus, csillapodni nemigen akaró hype miatt is. A kialakult bizonytalanság tisztázása viszont fontos lenne, hiszen fennáll az esélye, hogy a cég, így maga az applikáció is elveszti a legfontosabb piacait, és akkor az FBI vizsgálatának lehetséges kimeneteléről és következményeiről még nem is beszéltünk.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés