Kövess minket

Tech

Mit gondolsz, meddig bírod ki a telefonod nélkül, ha unatkozol?

Várakozás a buszra, sorban állás, két megálló között eltelt idő – mielőtt lelőnénk a választ, tippeljetek, mennyi időt bírtok ki a mobilotok nélkül!

Megosztva

Mennyi ideig bírod ki, hogy ne nézz rá a mobilodra, ha unatkozol?

0-30 másodperc
30 másodperc-1 perc
1-3 perc
3-5 perc
5-10 perc
Több mint 10 perc

Trivia Quizzes

Egy új kutatás eredményei szerint az átlag okostelefon-használó egy percet sem bír ki a mobilja nélkül, ha épp nem éri elég inger a külvilágból. A Würzburgi- és a Nottingham-Trenti Egyetem kutatói közös kísérletükben megállapították, hogy az emberek átlagosan 44 másodperc után néztek rá a mobiljukra, amikor unatkoztak.

Nagy különbség volt a férfiak és a nők között: míg előbbiek átlaga már inkább a 21 másodperc felé húzott, a nők átlagosan 57 másodpercig is bírták a céltalan bámészkodást. Náluk egyébként a fenti szavazáshoz hasonló előzetes felmérésben a legtöbben 2-3 percet tippeltek, amennyit kibírnának anélkül, hogy ránéznek a mobiljukra.

„A kísérlet azt sugallja, hogy az emberek sokkal jobban kötődnek ezekhez a készülékekhez, mint azt hiszik, és amikor egyedül vagyunk, szinte ösztönösen fordulunk okostelefonjainkhoz, már nem szoktunk várni. Az azonnali információs és kommunikációs lehetőségek által az okoskészülékek sokkal inkább a mai ember digitális társai, mintsem technológiai eszközök.” – mondta el az eredményekkel kapcsolatban Jens Binder, a Nottingham-Trenti Egyetem kutatója.

Az eredmények hátterében a kutatók szerint a Fear Of Missing Out (FOMO) jelenség húzódik meg, amely az attól való szorongást jelenti, hogy kimaradunk valamilyen fontos dologból. Ezt is mérték egy kérdőívvel a kutatásban: a gyakori telefonhasználat együtt járt azzal, hogy valaki félt, hogy lemarad valamiről, de nehéz megmondani, melyik az ok, és melyik az okozat, hiszen bármelyik lehet kiváltója a másiknak.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés