Kövess minket

Stílus

Mit rejt II. Erzsébet gardróbja?

II. Erzsébet 90. születésnapja elmúlt már, de a parti még nem ért véget. Az eseménysorozat egyik programja, hogy a bemutatón a királynő gardróbjába pillanthatunk be, ahol testközelből csodálhatjuk meg a királynő díszes ruháit, gyermekkori jelmezeit és hivatalos öltözékeit.

Megosztva

A brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonának kezelője, a Royal Collection Trust által szervezett, Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe című kiállítást július 23-tól október 2-ig kereshetik fel az érdeklődők.

A tárlat több mint 150 tételét három helyszínre szétosztva nézhetik meg az érdeklődők. A Buckingham-palotabeli kiállítás az uralkodó gardróbjának egészébe nyújt betekintést.

A Windsor-kastélybeli kiállításon a fiatal Erzsébet hercegnő családi színházi esteken viselt jelmezei, későbbi káprázatos estélyi ruhái és hivatalos öltözékei kerülnek terítékre szeptember 17. és 2017. január 8. között. Az edinburghi Holyroodhouse-ban már április óta látható tárlaton a skótminta uralkodói toaletteken való visszaköszönése a fő téma. Ez a kiállítás október 16-ig látogatható.

Az utóbbi években a liverpooli származású Angela Kelly az uralkodó személyi asszisztense és első számú öltöztetője. A királynő klasszikus megjelenésének eléréséhez Kelly régi és új anyagokat, egyebek között a koronázás előttről való textíliákat is használ. A Buckingham-palotabeli tárlaton az a Kelly-féle ruha is helyet kapott, amelyet Vilmos herceg és Kate Middleton 2011-es esküvőjén viselt az uralkodó.

A fiatal Erzsébetet Norman Hartnell öltöztette: ő volt a felelős az uralkodó koronázási ruhájáért és ő koordinálta a Nemzetközösség országait érintő első, 1953-as körutazását is, amelyre száz új ruhát készítettek a királynőnek. Hartnell után Hardy Amies következett, azoknak a pazar ruháknak a megálmodója, amelyekben a 43. születésnapján készített portrékon látható az uralkodó.

Az 1970-es években Ian Thomas lett a királynő tervezője, aki sifonruhákkal gazdagította a királynő gardróbját. Az ő halála után Maureen Rose, majd John Anderson és üzleti partnere, Karl Ludwig Rehse volt a felelős az uralkodó ruhatárának jelentős részéért.

Erzsébet királynő áprilisban ünnepelte 90. születésnapját, hónapokkal az után, hogy megdöntötte üknagymamája, Viktória királynő 23 226 napos uralkodási rekordját.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés