Kövess minket

Aztaa

Nagy környezetterheléssel jár a kannabisz termesztése zárt térben – állítja egy új tanulmány

Megosztva

Súlyos környezetterheléssel jár a kannabisz termesztése zárt térben – figyelmeztet a Coloradói Állami Egyetem új tanulmánya, amely a Nature Sustainability című tudományos folyóiratban jelent meg.

A beltéri termesztéskor egy kilogramm szárított kendervirágzat előállítása 2283-5184 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár a helyi éghajlati és egyéb feltételektől függően – számították ki az egyetem kutatói. Colorado államban például a kannabisz beltéri termesztése 1,7 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, vagyis hasonló hányaddal, mint a szénbányászat.

A kannabiszból 0,1 gramm beltéri előállítása sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az emisszióhoz, mint egy pohár söré, boré vagy tömény szeszé, egy csésze kávéé vagy egy szál cigarettáé – állapították meg a kutatók, akiket saját bevallásuk szerint „nagyon meglepett” a beltéri kannabisztermelés környezetterhelésének szintje.

A beltéri kannabisztermelés rendkívül nagy energiaigénnyel jár, mert sok áramot fogyaszt a fűtés, a szellőztetés, a légkondicionálás, a növekedésserkentő lámpák használata, amelynek káros ökológiai hatását tovább súlyosbítja a növekedést serkentő plusz szén-dioxid alkalmazása.

A coloradói egyetem kutatói szerint a marihuánát legalizáló államoknak a szabadföldi vagy üvegházi termesztést kellene ösztönözniük, amivel drasztikusan csökkenteni lehet a környezetterhelést. Kalkulációjuk szerint az üvegházi kannabisztermelés szén-dioxid-kibocsátása 42, a szabadföldié pedig 96 százalékkal kisebb a beltéri termesztésénél. A szabadtéri termesztés ugyanakkor biztonsági aggályokat vet fel, és megnehezíti az évi többszöri aratást, valamint a minőség folyamatos garantálását.

Az Egyesült Államokban csaknem négyszeresére, 13,6 milliárd dollárra nőtt a kannabiszüzlet azóta, hogy 2012-ben elsőként Colorado és Washington állam engedélyezte a marihuána rekreációs célú használatát. Az orvosi kannabisz alkalmazása jelenleg az USA államainak kétharmadában, élvezeti használata az egyharmadában engedélyezett.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés