Kövess minket

Hiphop

Nem csak a férfiaké a hiphop (2. rész)

Csajok a csúcson.

Megosztva

Forrás:

Remy Ma szóló karrierjéről hullámzóan lehet hallani, de valahogy mégis ott tud lenni a legjobbak között. A Fat Joe vezette Terror Squad segítségével mondjuk nem nehéz. Meg úgy sem, hogy rajta volt az egyik legnagyobb clubbangeren, a Lean Back-en. Továbbá az M.O.P. rabló himnuszán, az Ante Up remixén. Számos közreműködéssel biztosította be helyét a jobbak között, majd jött egy beef Nicki Minaj kollégával, kiadott egy diss tracket és mindenkit meglepett: porig alázta az előbb említett nőszemélyt és sokan oda is adták neki a párbaj koronáját. Érdemes kettejük csatározásának utánanézni, nem fogtok csalódni, megy a szardobálás ezerrel.

[vembed youtube=”pOEzjT-SED0″ ]Érkezik M.I.A. és az ő csodás karrierje: 5 stúdió album, mixtape-ek és rengeteg elismerés. A Srí Lanka-i rappert és énekesnőt nemcsak Grammy-díjakra jelölték, de Oscarra is, illetve a Rolling Stone magazin a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb művészét is meglátta benne. Ha ez nem volna elég, 2009-ben a Time magazin a világ 100 legnagyobb hatású emberei sorolta. Emellett emberségből is jelesre vizsgázik, hiszen rengeteg aktivista munkát is végez: a terror és háborúk ellen szólal fel és vesz részt rendezvényeken, de a politikában is járatos, valamint számos jótékonysági ügyet emel fel és támogat. Ezekre az ügyekre mindig is nagy hangsúlyt fektetett a karrierje és élete során, így az ő esetében többről beszélünk, mint egy rapperről, zenészről. Karrierjének felívelésében kezdetben Diplónak is sok szerepe volt, akivel egy párt alkottak. 

[vembed youtube=”RvUVxYndYuU” ]A lista nem múlhat el egy igazán lírikus, a gyökerekhez visszanyúló és azokat tisztelő, igazi real arc femcee nélkül sem, ő pedig Rapsody. Nem épp a legismertebb név, de szövegben valószínűleg durván odapirítana a legismertebbeknek. Lágy, jazzes alapokkal dominál – egyik kedvenc producere 9th Wonder – és az egyik legjobbakkal dolgozott együtt: Kendrick Lamar, Mac Miller, Big K.R.I.T., Black Thought, Busta Rhymes, stb. A realsége ki is fizetődött, hiszen leszerződtette a Roc Nation, így még nagyobb teret adva neki és a legjobb közreműködők közötti kapcsolat megteremtésének. Az idei Grammy-díjátadón ő is izgulhat a legjobb rap lemez díjának kihirdetésekor, egyetlen női versenyzőként.

[vembed youtube=”c3W3QDSET1I” ]Ejtsük pár szót a trap vonalról is. Ashley All Day közel öt évvel ezelőtt jelent meg a szcénában, és azóta csak a gyerekvállalás akasztotta meg egy pillanatra a karrierjét. A belassult (értsd: bedrogozott) flow alap, miközben a dílerkedés és a fegyverrel való fenyegetés tölti ki a szövegeit, ha éppen nem valami lúzer csávót nevet éppen ki. A trap szubkultúrát annyira a szívén viseli, hogy mikor valaki Twitteren képes volt Lil Yachty mellé sorolni Ashley azonnal helyre tette a formát: „Ne hasonlítgass ahhoz a nyomorékhoz, ő mikor rappelt drogokról?”.

[vembed youtube=”Q8OQodlowAQ” ]Tommy Genesis még annál az Awful Recordsnál kezdte a karrierjét, amely rengeteg lázadó/művész rap és RnB előadó inkubátoraként szolgált. Stílusát egy lolita M.I.A.-ként lehetne leírni, de Tommy rappelése sokszor hasonlít inkább egyfajta versmondásra, saját magát pedig fetish rappernek tartja. A Dazed magazin 2016-ban az „internet leglázadóbb underground rap királynőjének” nevezte, de a hiphop rajongókon kívül a divatvilág is felfedezte magának, hiszen szerepelt már Calvin Klein és Miu Miu kampányokban is.

[vembed youtube=”C0VDKCr2UwY” ]Ha ez a cikk 5 évvel ezelőtt íródott volna, Azealia Banks-re szupersztár várományosként hivatkoztunk volna, mivel vagány attitűdjével, és stílusokat összemosó hangzásával a mainstreambe is sikerült betörnie. Azóta sajnos Banks kisasszony rendre bizonyította, hogy a karrierjére saját maga jelenti a legnagyobb veszélyt. A Twitter beszólogatásai és beefjei még a kisebb botrányok közé tartoznak, hisz áldozott ő már csirkéket boszorkányrituálé keretében, kidobatta magát Russel Crow házibulijából, és balhézott szórakozóhelyekkel is, amiért nem voltak hajlandóak beengedni. Van az a mondás, hogy a rossz reklám is reklám, de mi van akkor, amikor az emberek már csak a rosszra emlékeznek?

[vembed youtube=”0oM_9ca8hxE” ]Szerencsére itt van nekünk Princess Nokia, aki örömmel átveszi a Banks helyét, ha a kompromisszumok nélküli előadóról van szó. A New York-i rapper csaj egy percre sem próbál megfelelni a férfi hallgatók elvárásainak, elég csak ha a Tomboy című számában elhangzó „kicsi a mellem és hájas a hasam” szövegre gondolunk. Karrierjét  Wavy Spice néven kezdte, hol máshol, mint Soundcloudon, ahol a „Bitch I’m Posh” című viral dallal futott be. Nokia harcos feminista, egyik koncertjén beverte egy srác arcát, miután az olyanokat mondott neki, hogy „mutasd a csöcsöd„.  

[vembed youtube=”AH-LyInSNYw” ]A felsorolás utolsó előttijeként pedig érkezzen a jelenlegi királynő, már ha az ismertséget nézzük, Nicki Minaj. 3 stúdió albummal büszkélkedhet, eladásokban pedig kilométereket ver a fentebb említettekre: a legtöbb eladással rendelkező női rapperről beszélünk. A szponzorok sorban állnak a kegyeiért, 10 Grammy-jelölést tudhat magának (egyelőre egyet sem vitt haza), a jelenlegi legkeresettebb női rapper, akinek egy versszakáért ölni tudnak a férfiak. Olyanokkal dolgozott együtt, mint Eminem, Lil Wayne, Drake, Kanye West, Rihanna, 2 Chainz, vagy éppen Rick Ross. Magánélete is sokszor kerül terítékre, hiszen pletykálták a kapcsolatát Drake-kel, volt együtt Meek Millel, legutóbb pedig Nas-szal kavart. A legjobb verzéjének egyébként Kanye West Monster című számában hallható közreműködését mondják, ahol nemcsak, hogy megállja a helyét Ye és Jay-Z mellett, hanem simán le is rappeli őket.

[vembed youtube=”zXtsGAkyeIo” ]A végére hagytuk az új üdvöskét, Cardi B-t. Egyelőre csak mixtape-k vannak mögötte, de ez tuti nem marad így sokáig: a jelenlegi hype-ot hülye lenne nem kihasználni egy gyors stúdió albummal. A köztudatba a Bodak Yellow című trackjével robbant be, amely egy csapásra New York egyik himnusza lett a 2017-es évre. Ezután számos közreműködéssel örvendeztetett meg minket, majd jött a nagy bejelentés: a Migosból ismert Offsettel eljegyezték egymást. Zenéi mellett humora és odamondó stílusa is segítette az előrejutását. Innentől azért igencsak ki van taposva az út egy sikeres karrierhez, amellyel akár Nicki-t is lenyomhatja a trónról – igaz, az még biztos éveket és kemény munkát fog igénybe venni.

[vembed youtube=”1nFwjck_bY4″ ]Írta: Galó Kristóf & Szaghmeiszter Máté

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés