Kövess minket

Aztaa

Nem csak a lelket, de a levegőt is tisztítja a Footshop I. kerületi falfestménye

Megosztva

A globális felmelegedés, a légszenyezettség, és az egyre növekvő hulladékmennyiség mind globális problémák, mégis érdemes elsőként lokálisan kezelni őket. Tavaly, azaz 2020-ban Magyarország a harmadik legszennyezettebb levegőjű tagállam volt az Unióban. Normál esetben egy dobogós helyezésnek örülni kellene, de ez esetben ez inkább szégyenpozíció. Öröm az ürömben, hogy ez a keserű eredmény egy nem várt lehetőséget is hozott: A Nike támogatásával nemrég Európa több nagyvárosához hasonlóan Budapesten is megvalósulhatott az első olyan falfestmény, amely gyakorlatilag “eszi” a szmogot, pusztítja a baktériumokat, semlegesíti a kellemetlen szagokat, meggátolja a penész kialakulását, taszítja a port, sőt még a lekent falfelületet is szigeteli, így csökkentve annak hőkibocsájtását, és a hűtésére szánt energia mennyiséget. Mondjuk úgy, hogy közvetlen, és közvetett módon is megakadályozza a légszennyezés megannyi formáját.

A budapesti projektet a város legmenőbb sneakerboltja a Footshop valósította meg, méghozzá Budapest egyik legforgalmasabb, és ezáltal legszenyezettebb 6 sávos útszakasza mellett, az I. kerületi Mészáros utca és Hegyalja út sarkán. A légszennyezés elleni akció főszereplői egy 64 m2-es falfestmény, némi mágikus olasz festék, egy szuper The Goods. – Creative co. design, a Colorfools festőcsapat, és persze az egészet tető alá hozó Footshop.

Na, de miként is tudja egy színes falfestmény felfalni a szmogot és tisztítani a körülöttünk lévő levegőt?

Az olasz fejlesztésű Airlite festék a napfényt, az oxigént, és a levegő páratartalmát felhasználva egy, a fotoszintézishez hasonló folyamat segítségével (fotokatalízis) molekuláris szinten képes a Nitrogén-oxidokat, Nitrogén-dioxidokat, és a szén-dioxidot semlegesíteni, így gyakorlatilag bármilyen falfelületet természetes légtisztítóvá változtat. Mindezt elektromosság, zaj, és járulákos hulladék nélkül. Minden négyzetméternyi Airlite festékkel bevont falfelület naponta 0,154 g Nitrogén-oxidot képes semlegesíteni. Ez azt jelenti, hogy 100 négyzetméternyi festett falfelület egy ugyanekkora, (100 m2-nek megfelelő) kifejlett fákból álló erdőrész légtisztító munkáját képes elvégezni. A budapesti alkotásnál nagyjából 20 liter festéket használtak fel, itt egy kis számítás, hogy ez pontosan mennyivel segíti semlegesíteni a szennyezettséget:

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a falfestménnyel a környék hangulatát is sikerülhet feldobni, hisz ahol eddig szürkeség állt, ott most egy pozitív üzenettel bíró alkotás kapott helyet. Mondhatnánk úgy is, hogy nem csak a levegőt, de a lelket is tisztítja a mű.

Az alkotás 2021.10.30-ig “harcol” majd a légszennyezés ellen. Hamarosan, pontosabban 2021.július 22-én este pedig vár mindenkit a Footshop a falon látható eredeti artwork-ből összeállított “We Share The Same Future” Art Space kiállítás megnyitóján a Budapesti Store-ban! A projekttel kapcsolatos további infókért érdemes figyelni a bolt Instagram oldalát, és természetesen ti figyeljetek a környezetetekre, ahogy csak tudtok, legyen az a vízzel való takarékoskodás, vagy a szemét újrahasznosítása, hisz ne feledjétek, a jövőnk közös!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés