Kövess minket

Aztaa

Nem értek hozzá, de nekem van igazam

Mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, amikor valakivel vitázva nem jutunk dűlőre. A baj ott kezdődik, hogy az illető nem képes felismerni azt, hogy fogalma sincs az adott témáról, de mégis próbálja velünk elhitetni azt, hogy neki van igaza.

Megosztva

Stupid Man
Fotó: Getty / iStock

Sok ember a falra mászik attól, ha egy olyasvalaki próbálja meggyőzni egy adott témában, akinek köztudottan semmi háttértudása nincs a dolgokról. Ilyenkor persze a tudatlan egyéntől jönnek a megalapozatlan és átgondolatlan érvek, amik végképp azt sugallják, hogy halvány lila gőze sincs a témakörről, mégis Ő az, aki újabb és újabb kísérletet tesz arra, hogy meggyőzzön minket.

Ebből elég! Nyugodtan dörgöljük az orra alá azt, hogy beleesett a Dunning-Kruger hatásba!

Az elnevezés definíciója: ,,Minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább úgy érzi, hogy többet tud más, nála jártasabb embereknél.” .

A Cornell University két kutatója, Justin Kruger és David Dunning mutatta ki először a jelenséget. A két kutató szerint, számos tanulmány azt mutatja, hogy az amatőrök sokkal magabiztosabbak egy témában, mint a szakértők. Lehet szó a boxról, a repülésről, olvasott szövegértésről… Megfigyelésük szerint az inkompetens egyének: hajlamosak túlbecsülni saját képzettségüket; nem képesek felismerni, ha más ért hozzá, illetve azt, ha Ők nem értenek hozzá. Az is érdekes megfigyelés, hogy ezek az egyének, ha fejlesztenek saját ,,szakértelmükön”, vagyis továbbképzik magukat, akkor képessé válnak belátni, hogy a múltban a hozzá nem értőkhöz tartoztak.

A fenti hipotézisre alapozva elvégeztek egy kutatást a Cornell hallgatóin, amiben saját logikus érvelésüket, nyelvtani ismereteiket és humorérzéküket kellett értékelni. A teszt kitöltése és az eredmény feltárása után kiderült, hogy akik rosszul teljesítettek, azok jóval túlbecsülték magukat a teszt előtt.

Az évek múltával, több kutató kijelentette, hogy a teszt statisztikai hibákon is alapulhat, ezért nem pontos a kísérlet.

Ami biztos, hogy ezeknek az embereknek akkor is igazuk lesz, amikor majd a mennyezet repedezni kezd!

 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés