Kövess minket

Hiphop

“Nem értem, hogy miért kóstoltalak” – Ress x Figura x Kapitány Máté: “Tudat alatt” dalpremier

Itt az első kislemez Ress debütáló albumáról.

Megosztva

Forrás:

 Napelemes ökostúdió, avagy Gorillaz x E.ON versenygyőzelem, Trap Hungary mixtape 2, Világegyetem EP, divatfotózás az Underdogg magazinnak – a 21 éves, budapesti Szabó Roland, vagyis Ress mindezen sikerek ellenére még mindig egy kicsit a radaron kívül helyezkedik el a hazai szcénában, de már nem sokáig. Roli melodikus és kísérleti zenéi, amikkel ügyesen egyensúlyozik a mainstream és az underground hangzások között, bőven túlmutatnak a langyos, koppintott tucattermékként definiálható itthoni R&B-n, dallamos komplexitásuk miatt pedig instant befutásra vannak ítélve.

Mindez jellemző Ress a jövőben debütáló nagylemezének első single-jére, a Tudat alattra is, ami kevésbé repkedős, mint a Szabadesés, és egy fokkal keményebb, mint a Zóna. Témáját tekintve nem rugaszkodik messzebb egy fájó, de mégis inspiráló csalódás kiéneklésén, azon belül mégis új szintekre emelkedik, köszönhetően a költői, mégsem pátoszos dalszövegnek, egyedi orgánumának és a Kapitány Mátéval közösen összerakott, tökéletesen sodró alapnak.

Ezután jött be a képbe egy plusz közreműködő is, akivel áprilisban már mi is beszélgettünk, és a jól ismert figurai gyorsaságával, egy hibátlan, egyszerűen nagyszerű verzével rá is ugrott a dalra, amiről így mesélt Ress: „Figura írt nekem a Trap Hungary mixtape megjelenése után, amin ő is szerepelt, hogy nagyon szívesen kollaborálna velünk, én elküldtem neki a demót és ő konkrétan másnap már vett is fel rá. Innen is köszi a Trap Hungary-s srácoknak, remek kapcsolatépítő és közösségformáló dolgot alkottak.

Betegesen szeretek odafigyelni a dallamvezetésre és a dalszövegírásra, mindig az az egyik fő cél, hogy a minőségi kontent előállítsa mellett egyedi is legyen. Ebben Máté volt segítségemre ennél a dalnál is ugyanúgy, mint a Világegyetemnél.

2011 óta hallgatok Weekndet – magyarázza Roland a Tudat alatton felfedezhető erőteljes, kanadai R&B-ihletést – illetve Frank Oceant és Kid Cudit pörgetek rengeteget. Számos műfajból inspirálódok, nem szeretném a hangzásvilágomat egy masszív műfajra ráépíteni és ez szerintem az aktuális dalra is kivetül. Amikor valaki nem tudja behatárolni a zenei stílusomat, azt veszem igazán csak bóknak.”

RESS: SOUNDCLOUD / SPOTIFY

FIGURA: SOUNDCLOUD / SPOTIFY

KAPITÁNY MÁTÉ: SOUNDCLOUD / SPOTIFY

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés