Kövess minket

Tech

Nem értjük hogyan, de lassan kezünkben az örök élet titka

Nem, nem brit tudósok, hanem svédek hozták nyilvánosságra. A lényeg, hogy közel állunk a sejtek megfiatalításához

Megosztva

A svédországi Lund egyetemén sikerült kutatók egy csoportjának újraprogramozni a vérünket előállító őssejteket úgy, hogy azok úgymond megfiatalodtak. A tudósok mintegy újraindították az őssejteket, amikor indukált pluripotens őssejtekké (iPSC) alakították őket. Ez nehezen kezelhető információ, a lényeg, hogy a végeredmény, az iPSC gyakorlatilag bármilyen sejtet elő tud állítani.

Ez nagyszerű hír, merthogy az öregedés egyik nagy gondja, hogy testünk vértermelő képessége a korunk előrehaladtával folyamatosan csökken, ezért pedig ahogy telik az idő, egyre nagyobb a vérszegénység, leukémia és más megbetegedések esélye.

Forrás: Pixabay

Eddig a kutatócsapat a technológiát egereken tesztelte, de azt remélik, hogy emberekre is sikerül átvinni, onnéttól pedig a sejtek megfiatalodása hatalmas távlatokat nyit.

„A vérképző képesség tekintetében nincs különbség az újraprogramozott és az egészséges őssejtek között” – mondta el Martin Wahlestedt, a hírt közlő tudós a svédországi egyetem honlapján. A tudósok úgy vélik, ez az út jó irányba visz, lassan egyre több mindent értünk abból, hogy miért öregszünk – ez pedig a kulcsa, hogy rájöjjünk, hogyan akadályozhatjuk meg.
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés