Kövess minket

Stílus

Nem, ezek a képek nem egy 2003-as gördeszkás magazinból vannak, ezek itt Gosha Rubchinskiy új ruhái

Hangulatos, retró köntösben érkezik a Rassvet.

Megosztva

Forrás:

Áprilisban írtuk meg, hogy Gosha Rubchinskiy, orosz divattervező befejezi azonos nevű márkájának gyártását, legalábbis „abban a formájában, ahogy eddig ismerhettük„. A szezonális kollekcióknak ugyan vége, ez viszont közel sem jelenti azt, hogy Gosha abbahagyta volna a munkát, sőt.

Brandje pihentetését egyebek mellett az is indokolta, hogy több időt szeretett volna fordítani 2016-ban barátjával, Tolia Titaevvel útjára indított projektjére, a Paccbet, azaz RASSVET-re. (ejtsd: rassz-vjet) Egy tavaszi interjújából az is kiderült, hogy skateshopot akar nyitni Moszkvában, és úgy látszik, tervei idén nyáron máris megvalósulni látszanak. Hónapokkal ezelőtt elhintett víziói beteljesülését szemlélhetjük a következőkben: az orosz újra hódít, és nagyon fura, sokakban csalódást keltő ruhákkal adott újra jelet magáról.Ultrabő nadrágok, színes hajak, vintage-beütésű szettek: a Rassvet 2018-as, őszi-téli, filmre lőtt lookbook fotóit nézve jogosan támadhat olyan érzésünk, mintha egy 2003-ból ránk maradt, megfakult gördeszkás magazin képeit szemlélnénk, annak minden divatbakijával és mókás öltözékével együtt. De hé, ne felejtsük, hogy 2018 van, Gosha viszont fogott pár kalácsképű, még bőven a kamaszkorban sínylődő szláv tinit, deszkára állította őket, rájuk dobta cirill betűkkel és pofátlanul puritán, apró képekkel nyomott színes gönceit, meg pár aszfaltverdesősen nagy gatyát, majd könnyűszerrel visszarántotta fogyasztóit, meg úgy az egész divatot valahova az ezredforduló első, fájdalmasan stílustalan, mégis vonzóan abszurd éveibe.

Az arculat hibátlanul tükrözi tehát a dizájner orosz fiatalság és a skate-kultúra iránti letagadhatatlan szenvedélyét, és a múlt század -és nullás évek öltözködésének erőteljes benyomását a rövid és hosszúujjú pólókból, zoknikból és lapokból álló kollekció darabjain. „rasSvet ne zA goRami„, vagyis a „A napfelkelte nem messze a hegy mögött van” (a „Rassvet” jelentése: napkelte – a szerk.) esetleg „это будет другое…„, azaz „Ez más lesz…„, vagy „это не рассвет”, azaz „Ez nem Paccbet” – olvashatjuk a feliratokat a cuccokon, utóbbi például a vásárlók berögzült hibájára reagáló fricska, akik mindeddig Paccbetként ejtették a cég nevét. És ott van még az OKTYABR szócska is, ami nem más, mint a tervező most nyíló boltjának a hivatalos elnevezése.

Forrás: Hypebeast / PACCBET / Gosha Rubchinskiy

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

 Gosha posztmodernül posztszovjet őrülete éppenséggel nem a legpozitívabb fogadtatásban részesült, a fashion fanok nagy része elismerés helyett inkább elégedetlenségét és kiábrándulását fejezte ki, ami többnyire érthető, még akkor is, ha van valamiféle csábítóan retró, trash-minimalizmus ezekben a szerelésekben.

Mindig is úgy akartam kinézni, mint egy ágrólszakadt orosz szardarab” / „Oversized ruhák orosz betűkkel…világmegváltó.” / „Gosha egy ideig ígéretesnek tűnt, viszont most ötletem sincs, hogy ez mi akar lenni.” / „Mi a f@sz, nagy visszafejlődés” / „Oké, megértettük, hogy mennyire odáig vagy a kilencvenes évekért” / „RIP Gosha, ez szörnyű” – kezdték a felhasználók, akik aztán egy kicsit tovább mentek és trollkodva, majd kissé ízléstelenbe kapcsolva alapjaiban kezdték megkérdőjelezni és darabokra szedni a kollekció imázsát, rászállva a gyerekmodellekre is: „Az arc imádja ezeket a fiatal fehér srácokat” / „#pedopornó” / „Gosha tutira pedofil.” / „Lol, nem akarok felnőtteket meglátni ezekben.” / „Úgy néznek ki, mint akik nemrég fedezték fel a heroint.”

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Hiába a negatív reakciók, Rubchinskiy stílusa újra, sőt, még továbbra is formálódik, ez pedig kétségkívül remek dolog. Ennek a fejlődésnek az egyik szakasza a Rassvet friss kínálata, ami ha nem is formabontó megvalósításokról tanúskodik, abban abszolút megerősít, hogy ezeknek a nosztalgikusan távolinak hitt göncöknek újra helyük van a divat palettáján. Ha nem is feltétlen nyerik el a tetszésünket, attól még színes-szagos, autentikus képet nyújtanak egy adott kultúráról, és annak új generációjáról. Na meg ott a tény, hogy mennyire bátran oldschool és szokatlan mindez, ilyesfajta kísérletezést és önmegvalósítást pedig majdnem annyira izgalmas végigkövetni, mint teljes mértékben részesének lenni.

A ruhák holnaptól, azaz július 28-ától lesznek megvásárolhatóak kizárólag a szintén ekkor nyitó OKTYABR shopban, plusz a COMME DES GARÇONS -és a Dover Street Market üzleteiben.

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:

Forrás:
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés