Kövess minket

Hiphop

Nem Trumppal kezdte – Eminem már évtizedek óta oltja a politikai elitet

A detroiti MC-nek nem egyszer meggyűlt a baja a politikai osztállyal. Kik és mit kaptak?

Megosztva

Forrás:

Eminem pár évvel ezelőtti BET Cypherje anno oda-vissza befutotta az internetet. Jóformán a teljes mainstream média átvette, hogy miképp nem válogatta meg Donald Trumppal szembeni szavait egy esztendővel annak megválasztása után. Ugyanakkor a detroiti legenda sosem riadt vissza az Egyesült Államokat vezető körök savazásától, legyen szó bármelyik oldalról és bármelyik elnökről. Vegyük is szép sorjában, milyen szavakkal illette Slim Shady az amerikai politikusgárdát a ‘90-estől a ‘20-as évekig.


Bill Clinton

Eminem első politikai kitekintése az éppen hatodik éve szolgáló demokrata elnök, Bill Clinton ellen szólt, amikor is a Slim Shady LP egyik legszórakoztatóbb trekkjén, a Role Model sorain tekint ki annak kamuzási és szexuális szokásaira, majd a biztonság kedvéért a first lady “manduláját is kitépi”, hogy utána “fagylaltot dugjon le a torkán”:

So if I said I never did drugs

That would mean I lie and get fucked more than the President does

Hillary Clinton tried to slap me and call me a pervert

I ripped her fuckin’ tonsils out and fed her sherbet (Bitch)

  • Role Model, 1999

Ehhez a korszakhoz egy kis bónusz gagként szolgált, amikor a My Name Is klippjének sajtótájékoztató jelenetében a demokrata elnökként beöltözve hívja fel a figyelmet arra, hogy  “Stop the tape, this kid needs to be locked away”, és bónuszként egy újabb elnöki referencia is belefért az Ovális Irodában történtekre utalva: “I spit when I talk, I’ll fuck anything that walks“.


George W. Bush

A 2000-es Marshall Mathers LP olyannyira szúrta sokak szemét, hogy a rákövetkezendő esztendőben a Kongresszus elé került az “Eminem-probléma”, és az érvelés a Kill You referenciájával történt.

“Amikor olyan szavakat hallasz, ami az anyád megerőszakolásáról és meggyilkolásáról szól, szerintem a zeneiparnak el kéne gondolkodnia, hogy egy Grammy-díjas szórakoztatásról beszélünk”

  • Barbara Cubin, republikánus képviselőnő

A konzervatív párt így érvelt amellett, hogy a raplemezekre ragasztott szülői figyelmeztetés nem elég, és szélesebbkörű cenzúrára lenne szükség. Az ügy végül elsimult, az RIAA azzal érvelt, hogy a matrica a legtöbb, amit tehetnek, ahogyan egy filmnél, videójátéknál, és könyvnél is elegendő a figyelmeztető jel, hiszen nem lehet hol meghúzni a vonalat, és a kezdeményezés olyan dalokat is érintene, mint Marley I Shot The Sheriff-je vagy a Fugees Killing Me Softly klasszikusa.

A hírt persze Em se hagyta válasz nélkül, az 2002-es Eminem Show White America-ja nem csak az évtized egyik legkiválóbb társadalomkritikai és politikai zeneszáma, hanem a fentiekre is közvetlen utalást tesz:

“I must’ve struck a chord with somebody up in the office

‘Cause Congress keep tellin’ me I ain’t causin’ nothin’ but problems”

[vembed youtube=”RZIzD0ZfTFg” ]Később a Bush-adminisztráció számtalan kudarca, az értelmetlen háborúskodás és az emberi jogokat semmibevevő Patriot Act újabb tintával töltötte meg a detrioti rapper tollát. A We As Americans sorai a titkosszolgálat – hamarosan ejtett – nyomozásában végződtek:

“I don’t rap for dead presidents, I’d rather see the president dead”

2004-ben ennek folytatásaképp írt egy protest dalt cikkünk hőse, Mosh címmel, és azzal az egyértelmű üzenettel, hogy bármi áron le kell váltani Bush-t. A szám háborúellenessége mellett arra is reflektál, hogy bár sorra indulnak a katonák a közel-keleti csatákba, az állam még a saját lakosairól sem gondoskodik otthon, csupán gerjesztett nacionalizmussal és gyűlölettel próbája önös hatalmi érdekeit elérni.

“Let the President answer a higher anarchy

Strap him with an AK-47, let him go

Fight his own war, let him impress daddy that way

No more blood for oil, we got our own battles

To fight on our own soil, no more psychological warfare

To trick us to thinkin’ that we ain’t loyal

If we don’t serve our own country”

[vembed youtube=”9wRLd5l7WYE” ]


Dick és Lynne Cheney

Aki látta a tavalyi Oscar-jelölt filmkiválóságot, Az alelnök (Vice) képében, annak nem kell bemutatni Bush alelnökét, Dick Cheney-t, és azt, hogy miért is tartják az egyik leggyűlöltebb amerikai poltikusnak valaha. Többek közt vezető szerepe volt a kudarccal teli iraki háborúban, kulcsszerepe volt a kínzásos vallatások indítványozásában, amerikai állampolgárok illegális lehallgatásában, a kongresszusi beleegyezések megkerülésében és a lista folytatódik. Emellett a White America nem véletlen fejeződik be azzal, hogy “Fuck you, Ms. Cheney!”, hisz az alelnök felesége a Szenátus előtt szólalt fel:

“Eminem nem az első rapper, aki nőellenességben fürdőzik, de ő a nők gyűlöletét, a lealacsonyítás részletezését, az erőszakot új szintre emelte”

A “példaértékű” politikai karrier és a személyes érintettség egy visszafogott másik utalásra is sarkallta Eminemet, hogy Lynne inkább foglalkozzon a férje szívproblémával:

“I know that you got a job, Ms. Cheney

But your husband’s heart problem’s complicating”


Hillary Clinton

Bár a 2010-es évekre Eminem diszkográfiájába egyre több felejthető, mi több mélypont csúszott, de ha a politikai beszólogatásokra került a sor továbbra sem kellett félteni. 2015-ben, amikor elkezdett kikristályosodni, hogy akár egy Clinton-Trump párbaj követezhet, Em az “egyik rosszabb, mint a másik” narratívát pártolta, Sway rádióműsorában, ami nem meglepő, lévén, hogy a karrierje kezdetén is már odaszúrt párszor Clintonéknak. Itt a következő elnököt “fucked”-nak titulálja, majd Hillary email-botrányára tért rá:

“I promise to wipe my server clean if you face subpoenas”


Donald Trump

A manapság friss Trump vonal teljes képéhez hozzátartozik egy zamatos múltbéli gag, amikor Slim Shady egy szarkasztikus ötlettől vezérelve 2004-ben egy tévéshow részeként elfogadta a Shady Party and Stuff jelölését, ami alapvetően jópofa sketch volt, azonban furcsán öregedett. Az ironikus pártjelölés felvezetője ugyanis maga – az akkoriban csak milliárdos bulvárcelebként tetszelgő – Donald Trump volt, aki a következő szavakkal illette Eminemet:

„I know a winner when I see one. And Donald Trump is telling you right now Slim Shady is a winner. He’s got brains, he’s got guts, and he’s got Donald Trump’s vote.”

[vembed youtube=”2NBwt24PTe0″ ]Amikor egy évtizedre rá Trump politikai ambíciói valósággá lettek, Em már kevésbé szívesen állt volna vele egy színpadon. Pár héttel a 2016-os választások előtt a Campaign Speech-en taglalta politikai aggodalmait, sikeresen megjósolva Trump győzelmét, és számonkérve annak őrült kirohanásait:

“You say Trump don’t kiss ass like a puppet

‘Cause he runs his campaign with his own cash for the fundin’

And that’s what you wanted

A fuckin’ loose cannon who’s blunt with his hand on the button

Who doesn’t have to answer to no one—great idea!”

[vembed youtube=”ZvqYabGI6HQ” ]Em véleménye a Trump-kormányzás alatt hasonló maradt, “Fack Trump” (sic) pólóban koncertezett, és hangoztatta ezirányú gondolatait fellépésein. Végső soron pedig a híressé vált BET Cypheren is tovább oltott, és empátiát tanúsított az általa megvezetett választók felé:

“I empathise with the people this evil serpent sold the dream to that he’s deserted.”

[vembed youtube=”LunHybOKIjU” ]Eminem nemrég megjelent új lemeze, és a tény, hogy Revival-féle arcra esései ellenére is a 2010-es évek legtöbbet hallgatott férfi előadója lett, arra adhat okot, hogy a jövőben sem leszünk híján a lassan 50 felé közeledő rapper politikai útmutatásainak. Addig is van mit falatozni az eddigi beefeken.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés