Kövess minket

Aztaa

Nemzeti hősnek nevezték ki Rihannát Barbadoson

Megosztva

A karib-tengeri Barbados helyi idő szerint hétfőn éjfélkor elszakadt a brit koronától és köztársasággá vált. A fővárosban, Bridgetownban ünnepélyes ceremónia keretében feleskették az új köztársaság első elnökét, a 72 éves Dame Sandra Masont, aki 2018 óta az ország főkormányzója, vagyis a korábbi államfő, az angol királynő képviselője volt az országban. A köztársasági elnököt a parlament választotta meg. November 30-i eskütétele egybeesik az ország függetlené válásának 55. évfordulójával.

II. Erzsébet királynő képviselőjeként Károly trónörökös vett részt az átadási rendezvényen, amelyen katonai tiszteletadás mellett levonták a királyi lobogót és átadták a brit királyi háznak.A karibi szigetország azonban továbbra is a brit nemzetközösség része marad. A 285 ezer lakosú Barbados a Karib-tenger egyik legnépesebb és leggazdagabb országa. Valamikor nagyon függött a cukorexportjától, de azóta az idegenforgalom és a bankszektor is fontos bevételi forrása lett. A királynő államfői szerepe az egykori gyarmaton jórészt szimbolikus volt, ugyanakkor a szigetország számos lakója számára a brit korona az idegen hatalmat és a rabszolgatartás korát idézte fel.

A ceremónián az ország egyik legismertebb szülötte, Rihanna is részt vett, de nem csak mint vendég, hanem mint ünnepelt is, a miniszterelnök, Mia Mottley ugyanis bejelentette, hogy hivatalosan is az énekesnő lesz Barbados 11. nemzeti hőse.

Továbbra is úgy csillogj, mint egy gyémánt, és tedd büszkévé a nemzeted a munkáiddal és tetteiddel” – mondta Mottley, utalva RiRi 2012-es slágerére, a ” Diamonds“-ra.

(MTI, Reuters)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés