Kövess minket

Kult

Nézd meg Steve McCurry legendás fotóit!

A fotóművészet ikonikus alakjának fényképei cirka két hónapra beköltöztek a Műcsarnok Kamaratermébe. Steve McCurry egy olyan művész, akinek munkái már magazinok és könyvek címoldalán szerepeltek. A világszerte elismert művész alkotásai most Budapesten is megnézhetők!

Megosztva

A kortárs fotóművésznek köszönhetők az afgán konfliktusról készült első képek, Sarbat Gula, az afgán lány című fotója pedig az elmúlt évtizedek során bejárta az egész világot. McCurry Ázsiában készített felvételei közül mintegy félszáz legendás fotó szerepel az amerikai művész február 24-én nyílt kiállításán.


McCurry 1979-ben járt először Afganisztánban, s rögtön a következő évben – legjobb külföldi fotóriportjával – Robert Capa-érmet nyert. A Philadelphia egyik külvárosában született fotós többéves szabad- úszó tevékenység után egy hátizsáknyi ruhával és filmtekerccsel keresztül-kasul utazta Indiát, fényképezőgépével fedezve fel az országot.

Fiatal fotósként jutott el először Indiába, s bár azóta csaknem százszor járt az országban, az évezredes múlttal bíró kultúra, az ősi szoká- sok a mai napig elbűvölik. A nyolcvanas évek elején, több hónapos utazás után lépte át a pakisztáni határt, ahol egy afgán menekültekből álló csoporttal találkozott. Akkor csempészték át Afganisztánba, amikor a szovjet megszállók épp lezárták az országot a nyugati újság- írók előtt.


Heteket töltött a mudzsahedinek közé beépülve – a világ McCurrynek köszönheti az afgán konfliktusról készült első képeket, a háború emberi oldalát bemutató felvételei bejárták a világsajtót. Soha kép nem volt még olyan népszerű a National Geographic címlapján, mint Sarbat Gula 1984-es portréja. McCurry számtalan országban készített lenyűgöző felvételeket; első- sorban a konfliktus sújtotta területek, eltűnőben lévő kultúrák, ősi hagyományok, valamint a kortárs kultúra érdekli. Olyan döntő jelentőségű események szemtanúja volt, mint az Öböl-háború, a szeptember 11-i merénylet, a libanoni polgárháború – arra törekszik, hogy az eseményeket saját szemével lássa, azoknak részese legyen, s így hiteles tanúként mutassa meg azokat – képei segítségével – az embereknek. Jól komponált, beszédes képei a globalizált világ tükrei, miközben egy sokak számára alig vagy egyáltalán nem elérhető, idegen kultúra titkait vagy épp hétköznapi rejtelmeit tárják fel.

Sokszor festményszerű felvételei egy pusztulófélben lévő, egyre szegényedő világ mindennapjait mutatják meg, a háború, a pusztítás, a szegénység ellenére is megragadva az élet igenlését fotóin. Steve McCurry képei a kortárs fotóművészet jellegzetes, ikonikus darabjai, össze nem téveszthető pillanatok háborúról, eltűnőben lévő kultúrákról. Az ember minden képén elsőrendű fontosságú – az afgán lányról készült, méltán híres képe is ennek köszönheti elemi erejét. McCurryt munkássága során a fotóművészet legrangosabb díjaival tüntették ki: az elmúlt évtizedek során többek között Robert Capa-aranyérmet, Nemzetközi Sajtófotó Díjat kapott, a World Press Photo versenyen pedig egyedülálló módon négy fődíjat is nyert.


A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta számára, nemrég pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat A Műcsarnokban bemutatott elementáris erejű válogatás egy térbe sűrítve, mégis kitágítva a határokat, próbálja megragadni és visszaadni azokat a pillanatokat, amelyek az évtizedek során a legendás fotóst is rabul ejtették ázsiai útjai során.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés