Kövess minket

Hiphop

“Nincs aranyam, verdám, jogsim, mégis kinyílik a mosh pit” – Goulasch: BABAKÉK klippremier

Befutott a nem is annyira távoli szólóalbum első kislemeze.

Megosztva

Forrás:

Egyik kedvenc belföldi rap-kompániánk, a nagyon mai, mégis oldschool, vérlázítóan laza Slow Village már egy jó ideje felrakta magát a hazai hiphop-térképre. A mindig önazonos és fesztelen, örömzenélő banda a 2016-os első megjelenés óta bulik sokaságát tudhatja maga mögött, alkotnak, pörögnek, összedolgoznak mindenkivel, aki a magyar szcénában valójában számít, és persze mindeközben ugyanazt hozzák, amit a kezdetekkor, hol kicsit a kísérleti, és/vagy alternatív hiphop hangján megszólalva, hol nosztalgikus dallamokkal visszatérve a gyökerekhez.

Tink, Nash és a beatgyáras Slow mellett a krút erősíti még egy 5 panel sapkás, huszonéves szakállas fazon is, aki az ütemre szövegelés mellett amúgy a slamhez és a vershez is konyít valamicskét. Ő Gergály Norbert, alias Goulasch, vagyis Lassúfalva 1/4, aki most a falut elhagyva, az utazóscigi begyújtása előtt egy sötét szobát flexel szét a barátaival ikonikus, minden magyar alterzenész ruhatárában megtalálható tigrises ingjében, mi pedig boldogan mutatjuk be debütálását, ami legalább annyira dark, mint amennyire a babakék sosem volt az.

ESZIK A SZARUNK, BÁR WANNABE VALAKI SZERINT

A Debussy-t mintázó, Noaah által producerelt trap dalban van egy kis műfajszabályként felfogható önironikus nagyzolás, egy rakás önreflexív gondolat, és persze állandó játszadozás és szórakozás a szavakkal. A premier kapcsán magát Goulascht kérdeztük a motyó létrejöttéről és történetéről:

A Slow Village mellett hazánk legmenőbb zenei kollektívájának, az ELEVATED-nek is tagja vagy, hogy kerültél kapcsolatba a teammel, akik gondozásában most a Babakék debütál?

Amikor a Homegrown Mixtape I. megjelent akkor azonnal levadásztam SoundCloud-on, és meg voltam győződve róla, hogy ez valami külföldi produceri válogatás lesz. Aztán később a „Hip To The Game” jam session sorozaton megismertem Vanis-t, akitől megtudtam, hogy az ő fejéből pattant ki az egész dolog, ráadásul a külföldinek hitt producerek is magyarok és annyi idősek – vagy fiatalabbak-, mint én. A közös ízlés, a sok-sok inspiratív beszélgetés és ötletelés -és arconpörgés- teljesen belerántott a brigádba. Egy nyitott és produktív családban találtam magam, ahol nincsenek műfaji korlátok, nincsen „kifújolás” ha valaki tegnap még jazzy lo-fi hip-hoppot írt, de ma rajta maradt egy house vagy egy trap projecten, amit holnap lekísér egy juke vagy garage cuccal. A 2000tizenvalahány klipjét is a Falu és az Elevated metszéspontjában csináltuk meg kb. ezekben az időkben.

A Faluval alapvetően new school köntösbe ágyazott, mégis boom bap-orientált dalokat gyártatok, miért fordultál szólóban a trap felé?

Nincs szó ilyesmiről. Azt kevesen látják a Falu layer-én keresztül, hogy én nagyjából 2012 óta követem a trap kultúrát Luke Benz-nek hála, akivel egy gimibe jártunk még anno Zalaegerszegen. Nincs szó arról, hogy ezentúl szólóban csak trap számok fognak megjelenni. Nem szeretem, hogy sokan ellentétpáraknak állítják be ezeket a dolgokat, hogy „oldheadek” és „new school arcok” kommentháborúzhassanak folyamatosan. Szerintem 2018-ra itthon is és külföldön is sokkal előremutatóbb, kiforrottabb dolgok pörögnek mindkét „térfélen” mint valaha. Nagyon sokat tudnánk tanulni egymástól egy kis nyitottsággal. Az playlistemen simán elfér egymás mellett egy Dj Muggs és egy Tyler The Creator, egy Brockhampton és egy Tribe Called Quest. Nem hiszem, hogy ezzel bármi gond lenne.

A 2000tizenvalahány vizuálja még VHS hangulattal hódított, aztán a profibb minőségű klipekre mentetek rá, (lásd: Jogos, Fekete Nyáj) az aktuális treki videója pedig újra régi szemcsés-kazis flesst idéz. Mostanság nagyon felkapott lett az analóg technikák beillesztése a vizuális tartalmakba, téged is inspirált ez?

Elég régóta hódít a roncsolt képi világ, sőt a vegyes technikák is. Én valamiért jobban szeretem, mint a tisztább vagy a hiperrealisztikusabb vizuális tartalmakat. Ez tényleg csak ízlés kérdése. Az biztos, hogy ebben a szituban egy kicsit sem az volt a cél, hogy egy profi cuccot csináljunk – és ez látszik is szerencsére -, csak jól akartuk érezni magunkat és forgatni egy videót.

Hol rögzítettétek, és miként született meg a cucc?

Egyik délután ráírtam Noaah-ra és mondta, hogy ma éppen nincs beúszva semmivel, szóval menjek át és bütyköljünk valamit közösen. Annyit szerettem volna, hogy mintázzunk valami komoly zenét. Debussy-t mind a ketten karmoljuk ezért rá esett a választás. Igazából átmentem este 7-kor és olyan jó flow-ban voltunk mind a ketten, hogy 11-re készen volt szövegestől, felvételestől. A mix és master pedig Kapitány Máté fülének és szakértelmének köszönhető, úgy szólalt meg a dal a keze alatt, hogy először el sem hittem. A videót Vanis rögzítette otthon náluk egy forgatásnak induló, de kőkemény házibulizásba átcsapó napon. A vágás és az útómunka pedig glxy érdeme. Mondhatjuk, hogy tényleg csapatmunka volt.

Így az első saját single után várhatjuk azt az önálló Goulasch lemezt is?

Sőt még azt is mondhatjuk, hogy ez lesz a címadó dal. A megjelenés pontos időpontjáról még nem szeretnék sokat mondani, de a „nemsokára” elég jó közelítő érték. Mindemellett dolgozunk egy FANMBA elnevezésű mixtape-en, ahol hazai szöveggyárosok és Elevated producerek kollaborálnak egy-egy track erejéig.

A babakék az új fekete?

A babakék az bizony babakék.

Egyszer a trap hardcore vonatkozásaival kapcsolatban beszélgettünk, és nagyon otthon voltál benne: lesz valaha punk Goulasch korong?

Addig nem földelnek el, amíg nem lesz!

És akkor következzen a klip, jó hallgatózást:

Goulasch – BABAKÉK

Goulasch – Babakék production+mix: Noaah master: Kapitány Máté video by ELEVATED GOULASCH SC: https://soundcloud.com/goulasch GOULASCH FB: https://www.facebook.com/goulasch GOULASCH IG: @goulasch ELEVATED FB: https://www.facebook.com/elevatedteam/ ELEVATED IG: @elevatedfamily ELEVATED SC: https://soundcloud.com/elevatedteam NOAAH FB: https://www.facebook.com/n044h/ NOAAH IG: @frnczdvd


Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük