Kövess minket

Aztaa

Optimistán néz a jövőbe a Föld első péniszátültetésen átesett embere

Teljes értékű férfiként szeretne távozni a kórházból Thomas Manning, akin az Egyesült Államokban elsőként végeztek péniszátültetést – derül ki abból a nyilatkozatból, melyet a bostoni kórházban lábadozó férfi szerdán adott a sajtónak.

Megosztva

„Szemernyi kétségem sincs, hogy minden megfelelően fog működni. És ezt értelmezzék, ahogyan csak akarják” – mondta mosolyogva az újságíróknak.

A férfi nemi szervét 2012-ben egy tumor miatt kellett eltávolítani. A múlt héten 15 órás műtéten esett át, amely az Egyesült Államok történetének első péniszátültetése volt. A donor egy elhunyt férfi volt.

Manning elmondta, hogy már belesett a kötés alá, és az az érzése, hogy a duzzanat és az elszíneződés is csökken, és mintha az idegek is kezdenének összekapcsolódni. „Érzem benne a mozgást és az életet. Úgy érzem, összetartozunk” – fogalmazott új testrészéről az egykori banki alkalmazott.

Thomas Manning mindössze a harmadik ember a világon, aki péniszátültetésen esett át. Korábban 2005-ben Kínában és 2014-ben Dél-Afrikában hajtottak végre hasonló beavatkozást. A dél-afrikai páciens azóta is egészséges, a kínai férfi viszont pár hét után maga kérte, hogy távolítsák el új testrészét, mert ő maga és a felesége is kényelmetlenül érezte magát miatta.

Az AP amerikai hírügynökség azt írja: a forradalmi beavatkozás reményt adhat olyanoknak, akik Manninghez hasonlóan túlélték a rákot, sebesült katonáknak és azoknak is, akik balesetben veszítették el nemi szervüket.

Orvosai már a héten hazaengednék a férfit, ám ő azt mondja, hétfőn még egy kozmetikai beavatkozásnak is aláveti magát. Az orvosok szerint pár hét és Manning képes lesz rendesen vizelni, de ahhoz, hogy nemi életet élhessen, még időre lesz szükség. Megjegyezték azt is: gyermeket nemzeni nem fog tudni, mert heréket nem kapott.

A nemi életet firtató kérdésekre Manning, aki egyedülálló, sosem nősült meg és nincsenek gyerekei, annyit mondott, hogy semmit sem szeretne siettetni. „Remélem, 20-30 év múlva is itt leszek még. Hogy működni fog-e még akkor? Hát nagyon remélem” – húzta alá a páciens, aki azt mondta: mióta eltávolították a nemi szervét, rendszeresen kérlelte orvosát, hogy vegyék fel a transzplantációs listára.

„A világ végére is elmentem volna ezért. Miért is ne? Levágták a péniszemet, és én vissza akartam kapni. Ez nem olyan bonyolult” – magyarázta Manning, kitérve arra is, hogy egyetlen pillanatig sem habozott, hogy vállalja-e az elsőséggel járó nyilvánosságot.

„Alapvetően nem szabad amiatt aggódni, hogy mit gondolnak mások. Élni kell tovább az életet. Én vagyok az első péniszátültetett. Mi ebben olyan nagy ügy?” – hangoztatta Thomas Manning.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés