Kövess minket

Aztaa

Óriási fül állít emléket Van Gogh-nak New Yorkban

Szerdán, a festő születésnapján leplezték le New York egyik legbizarrabb szobrát: egy fül alakú medencét, egy holland-dán művészduó készített Van Gogh tiszteletére.

Megosztva

A Michael Elmgreen és Ingar Dragset által tervezett élére állított úszómedencét a Rockefeller Center előtt helyezték el Manhattan szívében Van Gogh születésének 163. évfordulóján. A koncepció nem új, már Duchamp is megcsinálta az 1900-as évek elején, hogy köznapi tárgyakat állított ki műalkotásként, ám itt a forma nyomán a medence kettős értelmmel bír: egyrészt megjeleníti az ötvenes évek Kalforniájának fontos státuszszimbólumát, másrészt Van Gogh-ra utal, aki levágta a bal fülcimpáját. Hogy pontosan miért, azt senki sem tudja valójában, de egyesek szerint bátyja eljegyzésére reagálva csonkította meg magát, mások szerint festőtársa, Paul Gauguin tette ezt vele egy vita hevében.


A szobor kiállítását a
Public Art Fund tette lehetővé New York-ban, akik a modern művészetet szeretnék becsempészni a felhőkarcolók közé. Azzal, hogy a medence június 3-ig ott áll New York egyik legforgalmasabb pontján, arra készteti a járókelőket, hogy egy pillanatra megálljanak, és egy napsütéses, medencés hátsó kertbe képzeljék magukat. A készítők szándéka az volt, hogy mindenki a saját jelentését alkossa meg a „szobornak”, ami valójában csak a formájában idéz egy fület, de ennyi erővel lehetne bármi más is.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés