Kövess minket

Aztaa

Oroszlánt vegyenek! Vadállat-kiárusítást tartanak Zimbabwéban a súlyos aszály miatt

Áruba bocsátják a zimbabwei nemzeti parkokban vadon élő állatok egy részét, mert a súlyos aszály miatt nem tudják eltartani őket, és szükség van pénzre a megmaradó állatok ellátásához.

Megosztva

A hararei kormány a héten újsághirdetésben keresett vevőket a nemzeti parkok vadállományára. Kérték, hogy aki teheti, vásároljon vadállatokat a nemzeti parkoktól és viselje a gondjukat, megmentendő őket a szomjan- és éhenhalástól.

A hatóságok nem közölték, hogy milyen állatok eladók és azt sem, hogy hány példánytól szabadulnának meg. A dél-afrikai ország 10 nemzeti parkja azonban híres bőséges elefánt-, oroszlán-, orrszarvú-, leopárd- és bivalyállományáról.

Oppah Muchinguri-Kashiri környezetvédelmi miniszter azt mondta szerdán, hogy máris “szép számú” ajánlatot kaptak, és hogy hazai és külföldi állampolgárok egyaránt vásárolhatnak a nemzeti parkok készleteiből.

A nagyszabású vadállat-kiárusítási akció oka, hogy Zimbabwét történetének egyik legsúlyosabb aszálya sújtja, még az 1992-esnél is súlyosabb, amikor állatok ezrei pusztultak el vagy kerültek ugyancsak kényszereladásra.

A hosszan tartó szárazság miatt egyre nehezebben és egyre drágábban tudják csak ellátni ivóvízzel és élelemmel a népes állatseregleteket. A vadállatok eladásából származó bevételből akarják finanszírozni a megmaradó állatok ellátásának többletköltségét.

Az elhúzódó aszály miatt a 14 milliós zimbabwei lakosság negyedét is éhínség fenyegeti, a nemzeti parkok azonban mind a legszárazabb régiókban találhatók, ráadásul sokkal több állatot tartanak, mint amennyire alkalmasak.

A meglévő elefántállomány például duplája a nemzeti parkok kapacitásának. A híres Hwangei Nemzeti Parkban él 54 ezer a 80 ezer zimbabwei elefántból, négyszer annyi, mint amennyi ott elvileg elférne. A rezervátumot nem szelik át folyók, és az igazgatóság csak artézi kutakból tud vizet nyerni, a szivattyúk működtetéséhez szükséges üzemanyagot pedig adományokból veszik.

Zimbabwe az utóbbi években más országoknak, köztük Kínának kezdett eladni elefántokat, hogy csökkentse a túlméretezett állományt. Amikor azonban tavaly harminc elefántot Kínába exportáltak, állatvédők élénken tiltakoztak, mivel az ázsiai országban nagyon keresett luxuscikk az elefántagyar.
Az aszály miatt az oroszlánok egyre gyakrabban a nemzeti parkok határain kívül keresnek maguknak táplálékot, emiatt a délkeleti Masvingo tartományban élő földművesek állítólag már több mint 1000 jószágot veszítettek el.

Még februárban egy lap úgy értesült, hogy az ország déli részén fekvő Bubye Conservancy magánrezervátum 200 oroszlán elpusztítására kényszerülhet a túlszaporulat miatt. A vadaspark vezetője szerint csökkent a külföldi vadászok száma azóta, hogy egy amerikai fogorvos a ritka fekete sörényű oroszlánok egy pompás példányának, a hwangei park büszkeségének, Cecilnek az elpusztításával világbotrányt okozott tavaly.

A zimbabwei kormány szerint a szárazságot az El Nino globális légköri jelenség élezte ki az afrikai országban.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés