Kövess minket

Tech

Oroszországban regisztráltatni kell nagyobb méretű drónokat

Oroszországban szerdán lépett hatályba a légügyi törvény azon módosítása, amely előírja, hogy minden 250 grammos vagy annál nagyobb felszálló tömegű, pilóta nélküli repülőszerkezetet (drónt) regisztráltatni kell.

Megosztva

Ez azt jelenti, hogy egyes gyerekjátékokat és a rádióvezérlésű repülőgépmodelleket is lajstromba kellene venni – ami ellen a törvényalkotási folyamat során a gyártók, a forgalmazók és a felhasználók képviselői is tiltakoztak -, ám a drónok kormányzati adatbázisának létrehozását részletező kormányrendeletet még nem hozták meg.


A határozattervezet értelmében az egyszerűsített nyilvántartásba vétel felelőse a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) lesz. A kérelmezőnek közölnie kell majd a drón típusát, származási helyét, sorozatszámát, gyártásának évét, alkalmazhatóságának jellegét, maximális felszálló tömegét, hajtóműveinek számát, típusát, teljesítményét, saját személyes adatait, valamint a vásárlást igazoló okmányt.

A drón üzemeltetőjének olyan pilótajogosítvánnyal kell rendelkeznie, amely távvezérelt berendezések röptetésére jogosítja fel.

A törvényi előírások megváltoztatását a drónok számának robbanásszerű növekedésével és az ezzel kapcsolatos közlekedésbiztonsági és terrorelhárítási aggályokkal indokolták. A törvénymódosítást a duma 2015 decemberében fogadta el, és Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor írta alá.

Az Egyesült Államokban a szövetségi légügyi hatóság (FAA) 2015. december 14-én írta elő a 250 gramm és 25 kilogramm közötti felszálló tömegű drónok tulajdonosai számára a regisztrációs kötelezettséget. Ezt minden 13 évnél idősebb amerikai lakos online megteheti, 5 dollár illeték fejében. Az Európai Unióban a drónok röptetését és lajstromba vételét közösségi szinten nem szabályozták, de több tagállamban már születtek erre vonatkozó jogszabályok.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés