Kövess minket

Stílus

Óvodás színezőkészletek a fejtetőn – a SoundCloud rapperek hajkattanásai

A szivárvány minden színében.

Megosztva

Forrás:

Az évek óta tartó SoundCloud és trap rap őrületének egyik leglátványosabb vizuális hozadéka a leginkább vattacukorhoz, és szivárvány minden árnyalatában pompázó Skittles cukorkákhoz hasonlatos hajköltemények egymást újra és újra felülmúló sora. Honnan ered a cirkuszi fonatláz? Csak bohócok szenzációhajhász imidzsépítése, vagy művészi önkifejezés? És persze a lényeg: válogatás a legcsodásabbak közül.

A komoly hajfonatok történelme egészen 30 ezer évvel ezelőttig visszanyúlik, hiszen már a willendorfi vénusz feje teteje is azzal díszített. A dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai térségben nagy múlttal rendelkeznek az ezerféle fonások, habár az alábbi rapperek fejékei a nyugat-afrikai régió múltját öregbítik, gyakran csak rendkívül messziről (értsd: 6ix9ne). A hajnak kultúrameghatározó vonásai voltak az afrikai népeknél, így rokonságot, kort, párkapcsolati és hatalmi státuszt jelenítve meg. A hosszú órákon, olykor napokon át tartó fonások pedig az összetartozást erősítő, kiemelt alkalmakként is szolgáltak.

Ezáltal az Egyesült Államokbeli fekete közösségek hagyományainak is fontos, identitást adó része maradt, mégis a 21. századig élt egyfajta tömeges nyomás, hogy a többségében európai szokásokat elváró Amerikában kiegyenesítsék fürtjeiket. Az 1960-as évek polgárjogi mozgalmai által azonban újra feléledtek a sokrétű kreativitást kibontakoztató hajhagyományok, kukoricasortól kezdve, rasztán át különböző fonatokig mindenféle megoldás megjelent. Sok helyen – elképesztő módon – nagyszámban vesztették el munkahelyeiket, akik megunták az unalmas, katonás tincseket, és akár csak természetes formájában kívánták hordani azt. Legtovább ez az amerikai hadseregnél tartott a tiltás, ahol csak 2017-re nyíltak meg végleg a frizuraviselés palettájának e részei. Hál Istennek manapság már nem jellemző ilyen uniformitási kötelezettség, így a nagymúltú hajápolási szokásokból merítő számtalan rapper, már egyenesen kisgyermekeknek szánt, csilli-villi „Csináld Magad” készlet tárgyának is hiheti kobakja tetejét.

Ellenben mondjuk az egyszerűséget preferáló Dr. Drével, Eminemmel vagy Mac Millerrel, sokan büszkék hajkölteményükre mint az azt berobbanásától fogva igényesen ápoló kockafonásos ASAP Rocky,  a szőkévé lett Fetty Wap, vagy dús hajhullámait olykor kiengedő, másszor becsavargató Post Malone. Ugyanakkor most következzen csak a valódi lényeg: napjaink „legnagyobbjai”… Legalábbis külsőségek terén.

Forrás:

Két történeti példát megemlítve, a legkézenfekvőbb és legkoraibb, titulusára büszke „őrült”, a Wu-Tang Clan legkülöncebb tagja, Old Dirty Bastard, és a szürrealitással előszeretettel játszó Busta Rhymes. Rendszeresen égnek álló fonásaik manapság nem feltétlen tűnnek soknak, de az 1990-es években ez volt az egyik kulcsa a sokak figyelmét magára vonó rapperek imidzsének, természetesen bizarr ruhakölteményeinek kíséretében.

Forrás:

Sok gyanútlan időst megbotránkoztathat a lista elsőszámú fiatal jelöltje, Lil Pump, de mint látni fogjuk, a csapbólis folyó guccis trapper, „ízléses” rózsaszín és türkizkék fürtjeivel csupán egy könnyed hétvégi kiruccanás kortársaihoz képest. Mindenestre nélküle nincs a felsorolás sokak által készített, fülbemászó „dumbed down” hiphop.

Forrás:

Ugyan nem SoundCloud rapper, de hajhagymáit karakterével már karrierje kezdetén összekötötte a detroiti líricista, Danny Brown. Nagy sajnálatunkra az elmúlt években nem csupán hiányos fogsorát hozta helyre – csupán, hogy aranyos grillzzel díszíthesse azt -, de frizurát is váltott a stílusos MC.

Forrás:

A folyamatosan fodrászt cserélő Zombie Juice úgyszint megér egy pillantást. Nem véletlen, hogy a Flatbush Zombies harmadának neve mellett az egyik első keresési találat a „hair” és „beard” szócska.

Forrás:

Kötelező jelentkező jellegzetes fejtető témakörben a 18 évesen világsztárrá lett Lil Yachty, ki első nagy slágere, a One Night óta változatlanul mutatja meg magát rajongóinak, gyönyörűen rikítópiros, gyöngyökkel elkötött hajkoronájával.

Forrás:

A rap egy másik hülyegyereke, a texasi Riff Raff is sokakat a szívébe zár minden értelemben vett színes személyiségével. Csodásabbnál csodásabb, ellenben nyúlfarknyi életű hajművei közül esélytelen, hogy mellé nyúljon az ember. Ritkán tudjuk meg szövegeiből, hogy mi is játszódik le fejében a komolyabb napokon, az viszont biztos, hogy nem nagyon stresszeli túl magát az utca kérdő tekintetein.

Forrás:

Szintén egyből felismerhető minden képen az egykori XXXTentacion, lévén, hogy középen elválasztott szőke-fekete fonatai rövid, de annál tartalmasabb karrierje zöme alatt rajta ékeskedtek, míg kékre nem váltotta a figurát.

Forrás:

A „szépségverseny” toronymagas győztesét egykoron nem bűnügyi múltja miatt kapták fel. 6ix9ine kihagyhatatlan magaslabda, aki sikerében tagadhatatlan szerepet játszott, amint univerzálissá tette a kinézet bármilyen határainak átlépését, nem is beszélve a tetőtől talpig ugyanannyiszor feltetovált 69-esekről a testén.

Forrás:

Hasonlóképpen a szivárványvonalon mozog az inkább külsőjével, mintsem zenéjével kitűnő NewAge Jerkboy, akire már egyszer felhívtuk a figyelmet.

Forrás:

A sátáni kosszarvaival hencegő Bill Saber, maga a „SoundCloud rapperek vezére” is hasonlóan érdekes látványt nyújt. A viszonylag ismeretlen zenész egyébként egész élvezetes, démoni trapet készít, bár nehéz elvonatkoztatni a hamarosan Budapesten is fellépő Night Lovell-lel közös zenei párhuzamaitól.

Forrás:

Zseniális alkotás, őrült hóbort vagy jól iranyzott PR-fogás, mindenesetre a fodrászok aranykorát éli a hiphop az extravagáns hajakra vevő new school rappereknek köszönhetően. Jó kísérletezést kívánunk, hisz a magyar utcákat járva, még bőven nyílna lehetőség az amerikai álom utolérésében!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés