Kövess minket

Aztaa

Pandémia nem, Oszama már lehet a gyerekünk neve Magyarországon

Megosztva

Forrás:

Szembetűnően sok új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a magyar szülők a 2020-as évben, 609 kérvény érkezett, de Nyelvtudományi Intézet csak 46 női és 21 férfinévnek adott zöld utat – tudta meg a 24.hu.

Az oldal megkeresésére Dr. Raátz Judit elmondta, a legtöbb elutasítás abból származik, hogy a szülők külföldön használt neveket szeretnének bejegyeztetni, de ezek vagy már elérhetőek magyar változatban, vagy eleve el kell utasítaniuk, mivel a jogszabályok szerint csak a csak a magyar helyesírásnak megfelelő neveket lehet bejegyezni. Példaként említette a következő neveket: Fanny, Monika, Zaya, Wanda, Jasmin, Dorothy, Jennifer, Antony, Theo, Lukas. Szintén elutasításra kerültek az uniszex nevek, tehát a Lee, a Nermin vagy az Éden. Az egyik szülő pedig a koronavírus járványtól megihletve a Pandémia nevet szerette volna a kislányának adni, ezt is elutasították.

A leokézott 2020-as női nevek közt a görög Altea, Elefteria, az arab Nabila, a német Lizel, Valburga, a francia Szolina, a spanyol Asella, az angol Héli neveket találjuk, míg a férfiaknál az arab Oszama, Latif, Farisz, Fadi, a német Randolf, az angol Lex és Szkott, az ónorvég Ejnár, és a héber Raziel, valamint Zetár nevek is zöld utat kaptak.
A Nyelvtudományi Intézet állítja, egyre jobban kopnak ki a régebbi, “hagyományos” nevek, az olyan női nevek esetében, mint a Mária, Katalin, Erzsébet gyorsabban, mint a férfiaknál.
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés