Kövess minket

Film

Parázol a bohócoktól? Ezeket a filmeket messze kerüld el!

Már csak néhány nap van hátra addig, hogy egy ikonikus gyilkos bohóc átvegye az uralmat a mozik fölött, de mégsem ő a spanyol viasz. Félelmetes bohócok egész sora került már képernyőre, többé-kevésbé komolyan vehető formában.

Megosztva

Forrás:

Szeptember 7-én érkezik a mozikba Stephen King egyik legparább teremtményének, a parabohócok királyának a filmje, az Az. Különböző trailerek és filmplakátok hónapok óta riogatnak a csatornából kukucskáló Krajcáros bohóccal, ráadásul Stephen King fia is azt nyilatkozta, hogy élete egyik legfélelmetesebb filmes élménye volt. Mégsem a világ leghíresebb horrorírója volt az, aki kitalálta a bohóciszonyt. A horrorfilmek közkedvelt antagonistája a piros orrú, állandóan vigyorgó figura.

Miért parázunk a bohócoktól?

Ugyan a bohócnak az lenne az eredeti feladata, hogy kedves, ügyefogyott és vicces legyen, miközben szórakoztatja a gyerekeket, tegye csak fel a kezét az, aki nem a horrorfilmekre asszociál egyből. Egyáltalán nem meglepő, hiszen a bohócokat legtöbbször negatív szerepben látjuk, még a rajzfilmekben is – elég a Simpsonékban látható Krustyra, vagy Garfield Blinkyjére gondolni. A filmekben meg aztán pláne nem a vidámságot és a jókedvet, hanem a bizarrságot és a félelmet közvetítik. Komoly pszichológiai tanulmányok egész sora szól arról, miért van sok embernek bohóciszonya (külön neve is van, kuloulrofóbia). Társadalmunkban pedig sokan rá is játszanak erre, hiszen az utóbbi időkben meglepően sokszor hallani arról, hogy bohócjelmezes társaságok tartanak rettegésben városokat.

A filmtörténet tartalmaz néhány ikonikus, és annál sokkal több, inkább komolyan vehetetlen bohóckaraktert. Sokszor szándékosan a ZS-kategóriát testesítik meg a bohócok, ezért üt mindig nagyot, ha valamelyik filmben sikerül valóban félelmetes karaktert látni. Szemezgessünk egy kicsit a lemoshatatlan gonosz vigyorokból.

Joker

Bár nem a klasszikus értelemben vett bohóc, magát mégis sokszor a Bűn Bohóc Hercegének nevezi. Lila öltönyeihez, fehérre mázolt arcához, zöld hajához és ördögi mosolyához páratlan intellektus is társul, amit sajnos a bűn szolgálatába helyez: Joker nem egyszerűen egy ijesztő bohóc, hanem egy nagyon ravasz pszichopata gyilkos, aki egész városokat döntene romba csak azért, hogy Batmannel kiszúrjon.

[gif]https://media.giphy.com/media/P3ztMZjNapuzm/giphy.gif[/gif]

Twisty – American Horror Story, Freak Show

Mert nem is lehetne Freak Show nagyon para bohócok nélkül! A népszerű horrorsorozat, az American Horror Story negyedik évadában egy cirkusz állt a bajos történések középpontjában, ahonnan nem hiányozhatott az a mellékszereplőnek tűnő arc sem, akivel már az előzetesekben is riogattak. A Twisty nevű, hányatott sorsú bohócnál tényleg csúcsra járatták a rémisztgetést, elég volt csak némán feltűnnie a háttérben, és az embernek felállt a hátán a szőr a szétlőtt állkapcsát maszk mögé takaró figura láttán. Ráadásul úgy fest, Twisty nagy erőkkel tér vissza, a legújabb évad promójában szintén látható pár másodpercre bábuként, a fő ijesztgetőknek pedig további bohóchadak tűnnek fel.

[gif]https://tribzap2it.files.wordpress.com/2016/09/twisty-the-clown-ahs.gif[/gif]

Zombibohóc – Zombieland  (2009)

Teljesen magától értetődő kombinációja két ZS-kategóriás rémségnek. Miért nem jutott ez hamarabb a filmkészítők eszébe? A Zombielandben természetesen kellő iróniával jelenik meg a halott bohóc, hogy Jesse Eisenberg karaktere stílusosan egy kalapáccsal küldje őt másodszor is a halálba.

[vembed youtube=”n3yaZ-pjR2M” ]

John Wayne Gacy – Gacy (2003)

Gacy-ben nem a sminkje vagy akár maga a film a legijesztőbb, hanem az, hogy valóban létezett: ő a gyilkos bohócok prototípusa. John Wayne Gacy Amerika történetének egyik legbetegebb sorozatgyilkosa volt, több tucat fiút és férfit erőszakolt meg, tett el láb alól, és ásott el a kertjében. Előszeretettel öltötte magára Pogo bohóc jelmezét, majd kerti partikon szórakoztatta a gyerekeket. Egy sor film és dokumentumfilm készült már róla, legutóbb 2003-ban, ahol Adam Baldwin alakította a sorozatgyilkost.

Forrás:

A Bohóc (2014)

A nagyon kreatív címválasztás után egy ugyan egyszer nézhető, de a bohócos kategóriában meglepően komolyan vehető alkotás az Eli Roth nevével fémjelzett film. Azért is üdítő, mert a gyerekszereplőkkel általában kíméletesen bánnak a készítők, itt viszont ők is fogyótermékként funkcionálnak. A történet szerint egy hétköznapi apuka szórakoztatás gyanánt ölti magára a piros orrot, hogy aztán egy átoknak köszönhetően ne tudja azt levenni, és igazi vérbohóccá alakuljon.

[vembed youtube=”M25cDzZ2DwY” ]

Krajcáros – Az (1990)

Még csütörtökig biztosan az 1990-es filmváltozat fehérarcú bohóca a legfélelmetesebb King-lény, kíváncsian várja a világ, hogy a 2017-es kiadása mennyire hozza majd ránk a frászt (előzetes kritikák alapján nagyon). A város alatti csatornákban élő szörny nem csupán egy agyatlan gyilkológép – ahogy az 1990-es változatban feltűnik, hanem egy sokkal komplexebb gonosz. A rajongók reményei szerint a mindenki által nagyon várt új adaptációban a Krajcáros valóban olyan lesz, mint amilyennek King teremtette.

[vembed youtube=”ZuLkQMQBZA4″ ]

Ufó-bohócok – Gyilkos bohócok az űrből (1988)

Ilyen címmel természetes, hogy ott van minden trashfilm toplistáján az az alkotás, amelyben egy cirkuszi sátor formájú űrhajóval érkeznek a magukat bohócnak álcázó űrlények, hogy agresszív viselkedésükkel szétdúlják a Földet. Nagyon kicsi gyerekként, esetleg begombázott felnőttként egészen biztosan nagyon rémisztőek lehetnek a műanyagarcú földönkívüliek, de ezen felül is van egy sajátos hidegrázós bája a para vigyoriknak.

[vembed youtube=”cVQ3AGzeB_0″ ]

Killjoy – Killjoy-sorozat

Killjoy egy filmsorozat részeként gyilkolászta a gyanútlan gengsztereket és ártatlanokat. Az ő evolúciója is érdekes: egy fagyiskocsiból árult drogot, majd inkább szakmát váltott. Annak ellenére, hogy a kétezres évek elején készült, igazi gagyi ZS-kategória, amiben leginkább az foglalkoztatja az embert, hogy lehetetlenül széles hajával, vajon Killjoy hogyan fér be egy szűkebb ajtón. Igény viszont volt rá, négy részen keresztül lehet nézni a bohóc idétlenkedését. Akkor viszont már senki nem nevetne, mikor ez fogadná az ágya mellett, hajnalban:

Forrás:

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.