Kövess minket

Rock

Paul McCartney akcióban!

Paul McCartney akcióba lendült, hogy visszaszerezze az általa írt Beatles dalok kiadói jogait az Egyesült Államokban.

Megosztva


A brit zenész ugyan társszerzője volt a Beatles-slágerek nagy részének, de soha nem birtokolta azok kiadó jogait. Az 1976-os amerikai szerzői jogi törvény azonban lehetővé teszi a dalszerzőknek, hogy 56 év elteltével visszaigényeljék a jogokat.

A Lennon-McCartney-katalógus 2018-tól válik elérhetővé, és McCartney a közelmúltban lendült akcióba, hogy visszaszerezze dalait. A Billboard zenei magazin szerint a zenész 32 dal jogainak visszaszerzésére irányuló iratokat nyújtott be decemberben az amerikai szerzői jogvédő hivatalhoz.

A dalok többsége az 1962-1964 közötti időszakból származik, de akadnak az együttes karrierjének későbbi szakaszából való szerzemények is, úgy mint a Come Together és a Why Don’t We Do It In The Road, amelyek csak 2025-től lesznek hozzáférhetőek.

Egy meg nem nevezett forrás szerint McCartney csupán a katalógusban szereplő szerzemények ráeső felének jogait szerezné meg, és azokat is csupán az Egyesült Államokra vonatkozóan, vagyis a Beatles-katalógus jogai továbbra is a Sony/ATV tulajdonában maradnának a világ más részein.
A kiadói jogok birtokosa ad engedélyt például a dalok mozifilmekben, vagy televíziós programokban való felhasználására. A kiadó osztozik a bevételeken a dalszerzőkkel, ami McCartney esetében jelentősen hozzájárult 730 millió fontos magánvagyona felhalmozásához.

A Beatles karrierjének hajnalán a zenekar menedzsere, Brian Epstein meggyőzte Lennont és McCartneyt, hogy hozzanak létre egy kiadóvállalatot Dick James zenei vállalkozóval karöltve, mondván, ez lesz a legjobb módja annak, hogy pénzt csináljanak dalaikból.

Néhány éven belül a gombafejűek népszerűsége az egekbe szökött, és a Northern Songs rendkívül jól szerepelt a tőzsdén. 1967-ben, Epstein halála után megromlott a kapcsolat a banda és a vállalatot vezető James között, aki váratlanul eladta a kiadói jogokat az ATV Music-nak anélkül, hogy szólt volna McCartneyéknak, megfosztva őket a lehetőségtől, hogy maguk szerezzék meg a jogokat.

Majdnem 20 évvel később Michael Jackson vásárolta meg az ATV birtokában lévő katalógust, majd 1995-ben eladta annak felét a Sonynak, amely most márciusban a maradék részt is megszerezte – olvasható a BBC News honlapján.

McCartney várhatóan sikerrel fog járni, a Beatles-dalok Lennon által jegyzett része azonban a Sony/ATV Music tulajdonában marad, amely 2009-ben vásárolta meg a jogokat Yoko Onótól.

[vembed youtube=”rRen3jDqViI” ]

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük