Gasztro
Pezsgővel a jobb memóriáért
Megéri néha a pohár fenekére nézni!
Fotó: Getty/iStock
Az alkohol nem tesz jót az agysejteknek, ezt tudjuk, és eddig abban is biztosak voltunk, hogy a memóriának sem éppen a legjobb barátja, de soha sem lehetünk biztosak semmiben. A kutatók (főleg az angolok) napról-napra lepnek meg minket olyan újdonságokkal, amik fenekestül felforgatják a kis életünket.
Most éppen olyan bizonyítékokat találtak, hogy a pezsgő javítja a memóriát, ezáltal elkerülhető vele az időskori demencia. A nemes italban található egyszerű vegyület, a fenolsav az, ami hozzájárul az agysejtek épségéhez és csökkenti a gyulladások kialakulását. Ezt sajnos azonban még csak patkányokon sikerült bebizonyítani, az emberkísérletek még nem történtek meg, és valószínűleg csak pár év múlva mondhatjuk biztosra, hogy a pezsgő tényleg memóriajavító.
Fenolsavat azonban találhatunk szinte az összes gyümölcsben, de főleg a mangó, az alma, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazzák, így nem kell részegre inni magunkat mindennap. Viszont ha szeretnénk kipróbálni, akkor állítólag 3 pohár már elég ahhoz, hogy szuper legyen az emlékezőképességünk. Cheers!