Gasztro
Piña Colada, a Puerto Ricói felfrissülés
Az egzotikus koktél, a piña colada, eredeti jelentése „szűrt ananász”. A Puerto Ricóból származó ital a ’80-as években kezdett elterjedni és mostanra a világ legnépszerűbb italai közé sorolják.
Az igazán egzotikus long drink történelme Puerto Ricóban gyökerezik. Az interneten fellelhető források szerint a koktél húzta ki a pácból az egyik leghíresebb – akkor még értékesítési problémákkal küzdő – fehér rumot gyártó italcéget. A rum, a kókusz és az ananász kombinációja idővel az amerikai piacot is meghódította, ahol viszonylag rövid idő alatt futott be. Népszerűségét főként annak köszönheti, hogy rendkívül egyszerű elkészíteni.
A mai hivatalos recept szerint egy jó piña coladához szükséges: fehér rum, kókusztej és ananászlé. A hozzávalókat egy turmixgépben kell összeturmixolni:
• jég
• 4 cl Bacardi rum
• 1 cl kókusz szirup
• 2 cl Malibu rum
• 12 cl ananászlé
• 3 cl tejszín
A díszítéshez használható ananász, koktélcseresznye és kókuszreszelék. A koktélt általában Hurricane long drink pohárban szolgálják fel, a szervírozáskor pedig a szívószálról sem árt gondoskodni.